NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

 

Nezadovoljstvo zbog nacionalnih penzija
E. V. N. | 07. decembar 2010. I Večernje novosti

Aforističari, ali i drugi umetnici nezadovoljni dodelom posebnih priznanja. Baljak: Da je živ Domanović, danas se verovatno ni on ne bi bolje kotirao. 


PRED Vladom Srbije na sednici u četvrtak najverovatnije će se naći predlog komisije Ministarstva kulture o dodeli nacionalnih penzija. Ako bude prihvaćen spisak 45 umetnika i kulturnih i javnih radnika, od 459 koliko ih je konkurisalo, biće to ponovo razlog da jedni slave i časte, a drugi da protestuju.


Svaka podela priznanja za izuzetni doprinos nacionalnoj kulturi, a bilo ih je četiri, izazivala je protivrečnosti, podozrenja u kriterijume, pa i sumnju u “političke” i ostale kuhinje.

- Dva osnovna merila kojih smo se pridržavali bile su nagrade i priznanja i to samo ona najznačajnija, i ugled koji umetnik ima u svetu - izričit je jedan od članova ovogodišnje komisije, koji nije želeo da ga imenujemo. - S obzirom na veliki broj prijavljenih umetnika i uputstvo da nam je gornja granica 45 dobitnika, o nekog smo morali da se ogrešimo. Komisija je održala sedam-osam sednica, svaki put se glasalo i tako se krug neprestano sužavao.

 RAZOČARAO PESNIK - U RADU Komisije posebno je razočaravajuća uloga pesnika Nikole Vujčića koji je jako dobro upoznat sa dometima srpskih satiričara, jer ih je tokom osamdesetih godina, iz broja u broj, objavljivao u “Književnoj reči” - kaže Aleksandar Baljak. - U tom časopisu je i promovisan danas već čuveni Beogradski aforističarski krug.

U ovogodišnjoj dodeli nacionalnih penzija, pisci su, u odnosu na ostale umetnike prošli najbolje - komisija je odabrala devetoro književnika i jednog prevodioca. Ali, oni su i najnezadovoljniji, jer ih je najviše i konkurisalo - više od 120! Iz redova SKD prošlo je troje, a blagoslov nije dobilo jedanaestoro: Božo Koprivica, Ljiljana Šop, Aleksandar Baljak, Tatjana Cvejin, Prederag Čudić, Ivan Rastegorac, Jakov Grobarov, Simon Simonović, Mirjana Stefanović, Laza Lazić i Dragi Bugarčić.

Iz UKS komisija je odabrala pet pisaca od 68 kandidata, pa će sledeće izvlačenje čekati, između ostalih Vito Marković, Miroslav Egerić, Ivan Ivanović, Rade Vojvodić, Ljubica Miletić, Marko Nedić, Radomir Smiljanić, Đoko Stojčić, Ratko Adamović, Miodrag Ilić...

Ipak, satiričari, odnosno aforističari, smatraju da su najgore prošli, da su toliko zanemareni, ističe Aleksandar Baljak, i da je živ i Domanović, danas se verovatno ni on ne bi bolje kotirao:

- Ako se usvoji i ovaj četvrti, po meni takođe skandalozni predlog, među dobitnicima nacionalnih penzija biće ukupno 40 pesnika, 30 pripovedača, 10 književnih kritičara i 20 književnih prevodilaca! A ni ovoga puta neće biti nijednog aforističara! I sada neko treba da poveruje da je baš svaki od tih 100 odabranih autora dao veći i značajniji doprinos nacionalnoj kulturi od vodećih srpskih satiričara koji četiri decenije uporno, dosledno, hrabro i plodonosno istrajavaju u krčenju novih puteva srpske satire, u često okrutnim istorijskim okolnostima. Na primer, pisaca koji su, uzgred rečeno dobili sve nagrade koje se za satiru mogu dobiti.

Niko ni od stručnjaka koji su se bavili zaštitom kulturnih dobara nije dobio nacionalnu penziju. Ta kategorija je uvedena od ove godine. Verovatno je to što je navedena na prvom mestu u konkursu podstaklo neke konzervatore, kustose i univerzitetske profesore da se prijave. Međutim, ni naši poznati konzervatori Gordana Kusovac, Zvonimir Zeković, Milka Čanak i Olivera Kandić, koji su godinama brinuli o našem pokretnom i nepokretnom blagu, nisu “zapali za oko” komisiji. Nezvanično se spominje da bi nacionalnu penziju jedino mogla da dobije Svetlana Isaković, nekadašnja direktorka Muzeja primenjene umetnosti.

Kako “Novosti” saznaju, nacionalnu penziju nisu dobili, a konkurisali su, nekadašnje pevačke zvezde Bisera i Senka Veletanlić, naš najpoznatiji sociolog kulture Ratko Božović, Ksenija Šuljagić, dugogodišnja direktorka Muzeja pozorišne umetnosti.