ЗОРАНУ КЕСИЋУ НАГРАДА
ЗА „САТИРИЧНУ ХРАБРОСТ“

Београд, 10. октобар – Зоран Кесић, популарни ТВ водитељ и аутор емисије „24 минута са Зораном Кесићем“ добитник је новоустановљеног признања за „Сатиричну храброст“, које му додељује Београдски афористичарски круг.

 

Признање познатом аутору веома гледаних хумористичко-сатиричних емисија на нaшим телевизијама („Озбиљне вести“, „Дезинформатор“, „Фајронт република“, „24 минута...), биће уручено у среду, 12. октобра на 14. Међународном фестивалу хумора и сатире „Сатира фесту“, који се одржава у Београду, у задужбини Илије Коларца, а почиње у 19 часова и 30 минута.

 

Београдски афористичарски круг истиче у образложењу да се „Зоран Кесић из недеље у недељу бави најактуелнијим темама на веома оригиналан, духовит, необичан, луцидан и храбар начин, користећи многобројна мултимедијална средства, у чијој основи су хумор и сатира“.

 

"Зоран Кесић је", по мишљењу жирија, на чијем челу је председник Београдског афористичарског круга др Слободан Симић, "већ три године, колико траје најновији серијал, на стражи људске савести, морала, племенитости и храбрости, критикујући и исмевајући нискост нечасног, неморалног, вулгарног и нејуначког живота”.

 

На „Сатира фесту“ признања ће бити уручена и за укупан допринос српској сатири  доајену српског глумишта Власти Велисављевићу из Београда и књижевнику и професору Медицинског факултета у Бањалуци др Слободану Јанковићу.

 

На овогодишњем конкурсу Београдског афористичарског круга за најбољи афоризам, сатиричну песму и причу учествовало је рекордних 195 аутора из Србије и иностранства.

 

По оцени жирија БАК-а, аутор најбоље приче је Драгутин Минић Карло из Београда, а првопласирану песму је написао Владимир Влаховић из Подгорице (Црна Гора). Најбољи афоризам, по традицији, биће проглашен на крају манифестације, која ће бити одржана у малој дворани Коларчеве задужбине.

 

Признање „Златни круг“ за афирмацију сатире у свету додељено је књижевницима Сергеју Сидорову, председнику Московског клуба афористике (Русија) и Љубиши Симићу, председнику Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта (Немачка).

 

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ