NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

 

Priznanja najboljim „Pjer“ karikaturistima,
Marina MIRKOVIĆ | 03. decembar 2010.I Večernje novosti

U galeriji “Progres” dodeljena priznanja i otvorena izložba najboljih radova sa 43. konkursa “Pjer”SVEČANOM dodelom nagrada „Pjer“ u petak veče je u galeriji „Progres“ otvorena izložba najboljih radova pristiglih na prestižni konkurs novinske karikature koji su 43. put organizovale „Novosti“. Plakete sa likom velikog Pjera Križanića, praćene novčanim iznosima, najboljima je uručio generalni direktor i glavni urednik svih izdanja Kompanije „Novosti“ Manojlo Vukotić, a svečanost su upotpunili nastupi Zorana Đorđevića, mladog pijaniste iz škole „Kornelije Stanković“, i glumca Srđana Jovanovića.

- Istraživači NASA došli su do otkrića da postoji nepoznati svet, a u njemu i bakterije koje mogu da žive sa arsenom - rekao je Vukotić. - Ovi majstori pera nisu zaronili u neki nepoznati, već u srpski svet, vrlo poznat, ali su i oni utvrdili da postoje razne bakterije koje nas neprestano nagrizaju: bilo da dolaze iz Evrope, iz političkih stranaka, iskaču iz kontejnera - sasvim svejedno. Ali oni pokazuju ovim karikaturama, sa dosta smeha, gorčine, bola, sa dosta zasecanja u živo meso, ali i sa dosta pouke, da mi opstajemo uprkos tom arsenu sa kojim živimo.
INSPIRATIVNA PRAŠINA DRUGONAGRAĐENI Vlado Volaš kaže da je najviše vremena proveo smišljajući temu koja je dovoljno aktuelna, a odluka da se pozabavi problematikom istopolnih brakova pala je nakon prašine koju je podigla prva održana beogradska gej parada.
- Karikaturom se bavim od 1979. godine, a od 1998., kada sam se posle desetogodišnje pauze ponovo aktivirao na ovom polju, osvojio sam 37 nagrada na festivalima u Srbiji i svetu - kaže Volaš - Prilikom prvog učešća na konkursu “Pjer” 1981., već je sam plasman mojih radova u uži izbor, katalog i izložbenu postavku, predstavljao za mene ogromnu nagradu. Od tada sam svaki put bio selektovan, a već imam “Srebrnog Pjera” iz 2001. godine. Izuzetno cenim ovaj konkurs koji je u stvari slika, ranije jugoslovenske, a sada srpske karikature.

„Zlatnim Pjerom“ ovenčan je „Splav Meduze“ Jova Škomca, „srpska verzija“ prizora koji je u istoriju umetnosti „uplovio“ na znamenitoj slici Teodora Žerikoa.

 Prvonagrađena karikatura Jova Škomca

Predsednik žirija Emir Kusturica zbog obaveza u inostranstvu nije prisustvovao otvaranju izložbe, na čijem su se otvaranju našli ministar kulture Nebojša Bradić, mnogi dosadašnji laureati i druge istaknute ličnosti. Članica žirija 43. „Pjera“ Dara Džokić je istakla:

- Tema odnosa Srbije i EU je do te mere prisutna da ne čudi što se njom bave čak dve nagrađene karikature, koje su vrlo promišljene i duhovite.
 
Dok se na prvonagrađenoj karikaturi srpski brodolomnici raduju „spasu“ u vidu evropskog „Titanika“, Vlado Volaš se „Srebrnim Pjerom“ okitio zahvaljujući crtežu naslovljenom mnogo veselije - „Svadba“. Doduše reč je o, za ove prostore ipak još uvek netipičnom, venčanju osoba istog pola - pri čemu i „mladina“ i „mladoženjina“ strana pevaju „Danasmajko ženiš svoga sina!“. „Bronzani Pjer“ otišao je u ruke Mira Stefanovića za rad „Balkanski stampedo“ - on prikazuje srpske seljake koji puni nade uz brdo hrle da pomuzu prestrašenu „evropsku kravicu“. Nagrada za portret pripala je Marku Stajiću koji je na vrlo sugestivan način dočarao legendarnog Krigera u liku glumca Steve Žigona.


Član žirija i prošlogodišnji dobitnik „Zlatnog Pjera“ Milanko Kaličanin naglašava da svaki učesnik konkursa zaslužuje nagradu, „makar nekog Pjerića“.

- Dovoljna je već sama činjenica da neko reaguje na nešto. Kao skoro profesionalni karikaturista smatram da ko ne reaguje - taj nije živ; „Crtam karikaturu, dakle živ sam!“ - kaže Kaličanin.

U žiriju je bio i popularni voditelj Ivan Ivanović, koji nam je otkrio da izuzetno ceni karikaturiste, kao ljude koji uspevaju u preteškom zadatku da kreiraju rečit i likovno zreo crtež a pri svemu tome budu ubojiti i duhoviti.
“PIPAVA” EVROPA MIRO Stefanović veli da mu je cela ova godina bronzana, jer su ”Bronzanom Pjeru” prethodile medalje od iste kovine na konkursima u japanskom gradu Kjoto i u Seulu u Koreji. - Karikaturom se profesionalno bavim od 1984., kada je “Jež” na naslovnoj strani objavio moj rad na temu iseljavanja Srba sa Kosova, a iste godine sam i prvi put učestvovao na konkursu “Pjer”. Za tih nešto više od četvrt veka, osvojio sam mnoštvo priznanja širom sveta, a na konkurs “Novosti” sam slao radove nekoliko puta, i svaki put bio uvršten u uži izbor. Iznenađen sam što su dva nagrađena rada na “nepopularne” teme EU. Teško je praviti karikature na tu temu u trenutku kada tom pitanju vlada jednoumlje sadržano u floskuli “Evropa nema alternativu”.

Stotinu dvadeset tri karikature, koliko ih se našlo u luksuznom katalogu 43. „Pjera“, a od petka veče i na zidovima galerije „Progres“, maštovite su, duhovite, gorke, opominjuće, lucidne, katkad bizarne slike svekolike naše stvarnosti. Našlo se tu i šljivika sa nakalemljenim bananama, i obespravljenih radnika i seljaka, i korumpiranih političara i ispranih mozgova, i domaćih huligana, i haških optuženika, i ubojitih komentara našeg sudskog sistema, ali i najnovijeg zakona o zabrani pušenja. Šarolika postavka - sasvim nalik na našu svakidašnjicu, prepunu smešno-tužnih slika i neprilika. A kako reče dobitnik „Zlatnog Pjera“ Jovo Škomac: „Zemlja koja ima neprilike idealno je tle za karikaturu. A mi, na nesreću, stalno imamo neprilike.“
Karikaturista Mića Miloradović će, sa polaznicima svoje škole stripa i karikature pri kragujevačkom Dečjem kulturnom centru, u ponedeljak, utorak i sredu upriličiti male radionice u „Progresu“. Gosti izložbe „Pjer“, koja će potrajati do 9. decembra, biće i laureati priznanja „Jovan Hadži Kostić“, kojim „Novosti“ nagrađuju najbolje aforističare. U ponedeljak od 18 časova aforizmima će razveseliti i zamisliti posetioce „Progresa“ dva Aleksandra: Čotrić i Baljak, a u utorak u isto vreme izložene karikature će britkom rečju, ali i stihovima, dopuniti Ranko Guzina i Petar Pajić. U sredu će se u „Progresu“ čuti aforizmi Slobodana Simića i Bojana Ljubenovića, urednika legendarne rubrike „TRN“ i člana žirija 43. konkursa „Pjer“, koji je u uvodniku ovogodišnjeg kataloga, između ostalog, zapisao:

- U ovaj katalog ušle su 123 karikature. Za ravnodušne previše, za ljubitelje premalo, za pametne dovoljno. I opet su nam sve nacrtali. Jasno, precizno, u jednom potezu, filigranski, duhovito, crno-belo, u boji, oporo, oštro... Rekli su nam šta misle o korupciji, međunarodnoj pravdi, privatizaciji, nasilju, bankama, siromaštvu, televiziji, razbucali nam zablude o „evropskom putu“, upozorili nas na zamke trulih političkih kompromisa... Zato bi na vratima galerije trebalo da stoji upozorenje: „Ulazite na sopstvenu odgovornost, nemojte posle reći da vas nismo upozorili!“.

Svojevrsni vremeplov upriličen je na gornjem nivou galerije, gde su izložene karikature svih dosadašnjih dobitnika zlatnih plaketa „Pjer“.

Najbolji – Portret Steve žigona

MARKO Stajić, čije je viđenje Steve Žigona žiri jednoglasno proglasio najboljim portretom pristiglim na 43. “Pjer”, godinama prati ovaj konkurs “Novosti” kao najeminentniji i najdugovečniji te vrste na ovim prostorima, a ovo mu je tek prvo učešće.

- Zaista mi mnogo znači ova nagrada, a kada sam čuo da su u žiriju ličnosti koje, sve do jedne, izuzetno cenim, priznanje je postalo još dragocenije. Karikature crtam oduvek, od kada sam išao u srednju umetničku školu a potom i tokom studija slikarstva; za mene kao umetnika ona je način da doziram humor, da svojom sposobnošću naglasim stvarnost, uspostavim nekakvu ravnotežu, nasmejem sebe i druge. Poslao sam petnaest portreta na konkurs, a Žigon me je inspirisao kao fascinantan, genijalan glumac upečatljivog lika.