МЕЂУНАРОДНА НАГРАДА НАШИМ САТИРИЧАРИМА У ЛИБАНУ

Београд, 8. јун - Српски сатиричари Слободан Симић из Београда и Милан Тодоров из Новог Сада овогодишњи су добитници књижевне награде за креативност, коју додељује Фондација „Наџи Наман“ из Либана. Ово признање установљено је 2002. године и додељује се у три категорије, како се наводи у образложењу „ауторима најеманципованијих књижевних дела у садржају и стилу, а са циљем да се оживе и развијају људске вредности“.

 

Симић и Тодоров су наши познати аутори афоризама и прича, међу водећим су српским сатиричарима по броју и квалитету објављених књига, добитници су свих најзначајнијих признања за сатиричну књижевност у Србији и региону и чланови су Београдског афористичарског круга.

 

Међу награђенима су још двојица чланова Београдског афористичарског круга из Црне Горе - Саво Мартиновић из Даниловграда, који је понео почасну награду „Наџи Наман“ за укупно књижевно стваралаштво и Бојан Рајевић из Цетиња, добитник награде за заслуге.

 

Сатиричари из Србије и Црне Горе добијају признање које се састоји од плакете, сертификата да су почасни чланови „Куће културе Наџи Наман“ и објављених радова на арапском, енглеском, француском и матерњем језику у алманаху Фондације, који ће бити штампан у августу ове године.

 

На овогодишњем конкурсу за престижно признање „Фондације Наџи Наман“ учествовао је 1.681 писац из педесет осам земаља света, са четири континента, који пишу на двадесет пет језика и дијалеката, а лауреати су постали њих 67. Признање ове године одлази драмским писцима, ауторима за децу, преводиоцима, песницима, афористичарима, романописцима и књижевним критичарима из Обале Слоноваче, Швајцарске, Венецуеле, Италије, Пољске, Перуа, Румуније, Марока, Јемена, Кине, Шпаније, Ирака и других земаља.