NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

Проглашена најбоља њига афоризама у 2020. години

Београд, 10. март  – Збирка „Цвркут пуњених птица“, аутора Ђорђа Оташевића (1959) из Београда, најбоља је књига афоризама на српском језику објављена у претходној години, одлука је жирија награде Београдског афористичарског круга „Раде Јовановић“, који је радио у саставу Драгутин Минић Карло, председник, Саво Мартиновић и Дејан Милојевић, чланови.

Жири је овакву одлуку донео након прочитане и размотрене 43 књиге објављене прошле године у Србији, БиХ и Црној Гори.

Према оцени жирија, који је одлуку донео једногласно, књига „Цвркут пуњених птица“, објављена у издању „Алме“ из Београда, је читљиво дело пажљиво пробраних размишљања, јетког и опорог хумора, вишеслојних значења, снажних порука и бритких сатиричних осврта. Аутор је овом књигом уверљиво доказао да га одликују најшири дијапазон тема и особена поетика која у себи спаја и сажима мноштво традиција и савремених књижевних стилова и праваца.


Признање добитнику биће уручено у оквиру манифестације „Летњи улични ерски кабаре“ која ће бити одржана у Чајетини.

У ужем избору за награду „Раде Јовановић“ биле су књиге: „Боже, упрости нам“, Нинуса Несторовића; „Сократе, како се зовеш?“, Драгослава Митровића; „Прометеј се вратио“, Душана Пуаче; „Оставите нешто апокалипси“; Жељка Жела Јовановића, „И шта сад“, Зорана Ђуровића и „Ништа лично“ Игора Дамњановића.


Награда „Раде Јовановић“ је установљена пре девет година, а досадашњи добитници били су: Александар Чотрић за 2012. годину, за збирку „Померање памети“; Милан Тодоров за 2013. годину, за књигу „Покори се и почни“; Нинус Несторовић за 2014. годину, за наслов „Ћути и пливај“; Зоран Т. Поповић за 2015. годину, за дело „Даће Бог, ако Бог да“; равноправно за 2016. годину Александар Баљак за књигу „Зидови на хоризонту“ и Александар Чотрић за „Тешке мисли“; равноправно за 2017. годину Ратко Дангубић за збирку „Црвени тепих“ и Екрем Мацић за дело „Тетоважа на леду“; равноправно за 2018. годину Слободан Симић за књигу „Ријалити шоу“ и Драган Копривица за наслов „Етида у ЦГ-молу“ и Бојан Љубеновић за књигу „Противотров“ за 2019.


Одлуком Управног одбора Београдског афористичарског круга, награда се од 2016. године зове „Раде Јовановић“, у знак сећања на једног од најзначајнијих српских сатиричара и афористичара – Радомира Рада Јовановића (1939-2016).


БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ