NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

 

НАЈУСПЕШНИЈИ КЛИП ДОСАД

На позив Организационог одбора Куцурског клипа 2010 одазвала су се 39 аутора – хумористичара, сатиристичара, афористичара, карикатуриста и других, што је до сада највећи број. Аутори су углавном из Србије, али и из Словачке, Мађарске, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине. Такмичили су се за Победнички клип у две категорије – на тему Кухиња и на Слободну тему. Жири заиста није имао лак посао да од преко 300 страница хумористично-сатиричних прича, есеја, песама, афоризама, скечева, вицева и сл. дође до имена лауреата. Ипак, у саставу Аранка Међеши, Јулијан Пап и Никола Камењицки, жири је, у неким случајевима једногласно, у неким прегласавањем, дошао до имена најбољих од најбољих. Прво место на задату тему Кухиња припало је Ксенији Палатинус из Суботице, друго место – Александру Деветаку из Врбаса, а треће – Радоју Раонићу из Бачког Доброг Поља. Прво место на слободну тему равноправно су поделили Екрем Мацић из Коњица и Владо Њаради из Врбаса; друго место је припало Милораду Јокнићу из Пљеваља, а треће – Зорану Т. Поповићу из Панчева. Организациони одбор Клипа је, у складу са својим могућностима, доделио још две награде: Награду Соцки Михајлу Катони из Руског Крстура и Награду најбољи карикатуриста Федору Вици из Словачке.
Овогодишњи, дводневни Куцурски клип почео је у четвртак, 25. новембра, организовањем литерарне, хумористично-сатиричне вечери Александра Деветака. ДОК је Деветаку на овај начин обележио и 35 година његовог креативног рада, а вече му је уприличено и због тога што је он у досадашњем периоду био највише пута награђиван на Куцурском клипу – два пута за карикатуру, једном са хумористичну песму и једном за сатиричну креацију. Разговор са Деветаком водио је проф. др Михајло Фејса. Живот аутора две књиге посебно је занимљив, јер је јубилант по образовању хемичар, по личним афинитетима кулинар, по склоностима хумориста, али и новинар, спортиста, физиотерапеут ... У програму су учествовали и ученици Јасмине Олић, Адријана Бабић, Сандра Фаркаш, Драгана Нецић и Страхиња Шкорић, који су читали поезију Александра Деветака. Афоризми Деветака су толико одушевили ученике да су се добровољно пријавили да сутрадан, на Централној вечери Клипа, читају афоризме других афористичара.  Просто је штета што програм није пратио већи број Куцурана.         
Програм Централне вечери је почео у препуном фоајеу Дома културе отварањем изложбе карикатура Федора Вица, који већ скоро четири деценије објављује карикатуре и убраја се међу најпознатије карикатуристе Словачке. Изложбу је у отворио реномирани уметник Владо Њаради.
Програм на сцени, пред пуном салом Дома културе (што су Организатор и саорганизатори први пут успели да остваре), почео је Клипићем, којег су чиниле ритмичке тачке Дечије плесне секције Радне јединице Куцура Културног центра Врбас састављене од предшколаца (које води Моника Харди), скечеви ученика ОШ Братство јединство (које су извели Катарина Фејди, Наташа Међеши, Наташа Човс, Александра Хорњак, Јелена Сендерак, а припремила Славица Чељовски, или читали - Магоч Марсела, Мартина Макаји и Човс Наташа, а припремила Снежана Шанта) и рецитације Катарине и Марка Недића. Програм је настављен Клипом, кога је чинило неколико целина: проглашење победника у поменуте четири категорије (своје радове су читали присутни лауреати: Ксенија Палатинус, Радоје Раонић, Михајло Катона и Владо Њаради, а остале КПД ДОК планира да позове на Соцкијево вече 1. априла 2011. године), представљање хумористично-сатиричних креација које су ушле у ужи круг жирирања (праћено оригиналним музичким интерпретацијама неких радова из конкурсног материјала – Михајла Будинског и Групе Крајишници, као и уметничким читањем изабраних креација у интерпретацији Радована Сератлића, члана Рецитаторског студија Весне Ђилас Дринчић КЦ Врбас), видео-приказ Првог Клипа (у производњи ТВ Бачка), извођење скеча «Јоксим у равници» Драмског студија Греда из Бачког Доброг Поља и избор најдужег клипа (који је ове године износио 31,5 см, а који је произведен у газдинству Михајла Чордаша). Програм је завршен приказивањем филма Осадне, који је награђен на филмском фестивалу у Карловим Варима а описује село (иначе, русинско), које представља најисточније насељено место Европске уније. У филму, поред старешине села и православног свештеника, глуми и лауреат јубиларног Клипа Федор Вицо.
Дружење које је одржано у реновираним просторијама Добровољног ватрогасног друштва Куцура протекло је у изузетно пријатном расположењу. Томе су свакако допринели и котлић кувара Габра Чељовског, пројара Ресторана М и бундевара и горхељи Мона Лизе. Сви гости, без изузетка, упућивали су речи хвале и похвале АБЦ Фуду и Марији Штајнфелд из Руског Крстура због донирања квалитетног и укусног слатког кукуруза у клипу.
Не смемо заборавити ни чињеницу да је сарадња Серафине Самочете, Мирка Међеша, Розике Магоч, Николе Буиле и Кирила Варге резултирала успешном сценографијом, која је досезала и ван сцене - чак и до тоалета (у којима су шапурике евоцирале њихову некадашњу употребу у хигијенске сврхе). Координатор реализације програма био је проф. др Михајло Фејса.       
  Међународна хумористично-сатирична манифестација Куцурски клип / Коцурска чутка / Kuczorai csutka / Kucura Corncob овогодишњом 5. централном вечери (реакцијама публике, рекордним бројем учесника, рекордним бројем посетилаца, осмишљеном етно-кухињом и вођењем рачуна о детаљима) показала је и доказала да је заиста специфичан, уникатан и својеврстан бренд, не само Куцуре, Општине Врбас, него и региона.

Организациони одбор Манифестације наишао на разумевање и помоћ од стране Културног центра Врбас, Гимназије Жарко Зрењанин, ОШ Братство јединство и ДВД Куцура, а с обзиром на медијско праћење, како у фази најаве тако и фази реализације, од стране РТВ Бачка, Гласа и Ruthenpress-a. Одржавање Манифестације суфинансирали су Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне заједнице и Општина Врбас. Програм Централне вечери Манифестације пратили су и Олена Папуга, републичка посланица и потпредседница НСРНМ, Аранка Међеши, чланица НСРНМ и председница Секције Друштва за русински језик, књижевност и културу, Борис Бијеловић, члан Извршног већа задужен за координацију рада са месним заједницама, верским заједницама, невладиним организацијама и удружењима грађана, Ново Јововић, члан Скупштине Општине Врбас и председник 3. Месне заједнице Врбас, Татјана Силађи, председница Форума младих Матице русинске, Ђура Папуга, председник Матице русинске и председник Светског већа Русина/Руснака/Лемка, Мирослав Силађи, портпарол Матице русинске и председник МО МР Врбас, Миломир Шајтош, потпредседник Матице русинске и председник Матице – Друштва Русина Новог Сада – Војводине, као и Јанош Нађфеји, председник Савета МЗ Куцура и ДВД-а, и секретарка МЗ Куцура Јелена Русковски. Својим присуством јубиларни Клип увећали су и гости из иностранства: Наталија Хнатко, председница Друштва Руснак из Петроваца (Хрватска) и Силвија Лисинова, главна уредница Info Русина и секретарка Русинске оброде из Прешова (Словачка).
 М.Ф.

 

<<>>