NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

NINUSU NESTOROVIĆU NAGRADA "JOVAN HADŽI-KOSTIĆ"

Dobitnik ugledne nagrade za novinsku satiru "Jovan Hadži Kostić"  koju dodeljuju "Večernje novosti" ove godine je Ninus Nestorović.

Odluku je doneo petočlani žiri u sastavu:: Dragan Uskoković, Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić i Bojan Ljubenović (predsednik žirija). 

Nagrada je Ninusu Nestoroviću uručena 19. oktobra u 12 časova u Galeriji Progres u Knez Mihailovoj uliciu Beogradu, gde je dva dana pre toga otvorena izložba karikatura PJER. 

Tokom uručenja nagrade, Nestorović je pročitao desetak svojih aforizama i obratio se publici i novinarima. Kolege aforističari, koje su prisustvovale ovom značajnom događaju, takođe su pročitale po nekolko aforizama i na taj način napravile svojevrstan književni hepening. 


DOSADAŠNJI DOBITNICI NAGRADE "JOVAN HADŽI - KOSTIĆ" koju dodeljuju Večernje novosti:

1996. - Rade Jovanović
1997. - Petar Pajić
1998. - Brana Petrović
1999. - Milivoje Glišić
2000. - nije dodeljena nagrada
2001. - Ranko Guzina
2002. - Aleksandar Baljak
2003. - Rastko Zakić
2004. - Bogdan Tirnanić
2005. - Slobodan Simić
2006. - Aleksandar Čotrić
2007. - Radivoje Lale Bojičić
2008. - Raša Papeš
2009. - Bojan Ljubenović
2010. - Dragan Rajičić
2011. - Zoran T. Popović
2012. - Milan Beštić
2013. - Savo Martinović
2014. - Zoran Rankić
2015. - Dragan Todorović
2016. - Dejan Pataković
2017. - Dragutin Minić Karlo
2018. - Milovan Vitezović
2019. - Vesna Denčić
2020. - Rade Đergović
2021. - Đorđe Otašević


Ninus Nestorović je rođen 10. septembra 1965. godine u Smederevskoj Palanci. Živi i radi u Novom Sadu. Član je Društva književnika Vojvodine, gde je i predsednik Sekcije humorista i satiričara. Njegovi aforizmi su prevedeni na: italijanski, poljski, španski, engleski, slovenački, bugarski, makedonski, ruski, češki, baskijski, mađarski, rumunski i nemački jezik. Dobitnik je više značajnih nagrada: "Vlada Bulatović VIB", "Radoje Domanović", "Rade Jovanović", "Radomir Racković", "Tipar", "Vuk Gligorijević"...
Po obrazovanju je novinar, po zanimanju carinski inspektor. Otac troje dece.Objavio je šest knjiga aforizama na srpskom:

"Izgužvane misli" (1997)

"Sizife, Srbine!" (1999)

"Neraskidiva veza" (2003)

"Vojna tajna"  (2006)

"Ćuti i plivaj"  (2014)

"Bože, uprosti nam"  (2020)


Priredio antologiju novosadskog aforizma "Pečat vremena".


Knjigu aforizama na poljskom jeziku:

"Dyktator i ja" (2021) 

Knjigu aforizama na makedonskom jeziku:


"Odabrani aforizmi" (2022) koja uskoro treba da izađe iz štampe.


O aforizmima Ninusa Nestorovića rekli su...

Petar Peca Popović:

Ninus Nestorović je jedan od žonglera asocijacija i kolažiranja citata koji se ne ustručavaju da ispolje svoju duhovitost kao angažman. Takva intelektualna pronicljivost, višeslojno značenje i poruke, lepota stila i volšebna darovitost... Bravurozan po pitanju kalambura, Ninus svojim aforizmima ostavlja misaoni trag posvećen paradoksima savremenog života. Originalno i snažno književno delo kao sinteza literature i filozofije. Sve što Ninus radi samo je mala kap u okeanu našeg poraza. Ali, okean bi bez te kapi bio komplikovaniji za brodolomnike. Jeste da nas taj poker (Kesić, Žanetić, Ljubičić, Petrović i Ivanović) uredno razgaljuje na televiziji, ali se ne smeju gubiti iz vida ni majstori iz Baljkovog ešalona. U zemlji gde svaka vrsta vlasti poprima formu bajne egzistencije, valja imati uvid u ispise „zaoštrenih pera“ kao načina neslaganja i nemirenja sa primećenim „nelogičnostima“ takvog društva i uspostavljene nesnosne stvarnosti...[

Predrag Popović, novinar:

Ako je aforizam „dribling duha na malom prostoru“, onda je Ninus Nestorović srpski Maradona. Na svom sajtu, Ninus upozorava konzumente njegovih dela da ih čitaju „na vlastitu odgovornost“. Čak i oni koji nisu imali prilike da se suoče sa njegovom satirom, lako će u njoj prepoznati i sebe i svoje društveno okruženje…

Profesor dr Ratko Božović :

Što se aforizma i inteligencije tiče, baš kao i nedvosmislenosti aforizma, to se u najvećoj meri odnosi i na satirično stvaralaštvo Ninusa Nestorovića. Njegova ironična smehovitost pripada onoj vrsti humora koju je Oskar Vajld bliže odredio kao „intelekt dok švrlja“.

Profesor Žarko Trebješanin:

Velika književna vrednost Nestorovićevih satiričnih dragulja je prevashodno u njihovoj izbrušenosti. U njima nema ničeg suvišnog, nepotrebnog. Njihova lepota je u jasnoći, preciznosti i kratkoći. Njegove jezičke strelice su ubitačne jer su dobro zaoštrene i nepogrešivo, laserski precizno pogađaju u samo središte mete, u najbolniju tačku. Nestorovićevi satirični aforizmi su krajnje promišljeni, duboko proživljeni i zato su istinski subverzivni, opori, gorki i surovo tačni.

Valeriu Butulesku:

Ninus Nestorović. Piše na Balkanu. Ali, njegova suptilna ironija pobeđuje. Zna da u nekoliko reči stavi mnogo ideja. Uvek stavi prst na ranu. Ne da je sakrije, već da je izleči. Ima nešto u izgledu na Novaka Đokovića, i iste one nemilosrdne udarce.