NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

СПАСАВАЊЕ ХУМОРОМ

Под насловом „Карлов угао 9“ недавно се појавила књига афоризама и сатиричних коментара доајена српског хумора и сатире Драгутина Минића Карла (1942). Реч је о сабраним текстовима који су током 2020. године објављивани у „Политици“, у којима је аутор, као својеврсни хроничар, на свој шаљиво-иронични начин, коментарисао најважније догађаје и теме, попут пандемије, вакцинације, америчких избора, рата на Кавказу, мигрантске кризе, таблоида, туризма, демографије...


Мото књиге је стих римског песника Јувенала да је „у данашње време немогуће не писати сатиру“, на шта је Минић додао: „Узе ми реч из уста, мајсторе. Ја сам целу прошлу годину писао ове две колумне у 'Политици': 'Сатирични месечник' и 'Карлов угао' и то ме је, можда, спасило од ове светске куге“.


А то „спасавање“ овако изгледа на неколико примера: „Пошто је ово вештачки вирус, мора да га је створила вештачка интелигенција“; „Медицинске сестре нам сада дођу као рођене сестре“; “Данас Обилићи остају у кући, а Бранковићи рескирају живот“; „Свет је био полудео. Морао је да дође најсмешнији вирус да га уозбиљи“...


Препоручујући за читање књигу „Карлов угао 9“, књижевник Бојан Љубеновић каже: „Карлов угао је оштар, јер његова оштрица неумољиво боде у нашу колективну тупост. Уједно је и једнакостраначни, јер Карло све стране наше друштвене трагикомедије третира једнако, критикујући их поштено и објективно, не подилазећи ни власти, ни опозицији“.


Драгутин Минић Карло ове године обележава и два мала јубилеја; двадесет година откако у„Политици“ објављује своје колумне и деценију откад је рубрика понела име по његовом надимку: „Карлов угао“.

А. Чотрић