NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

Tekst objavljen na FB stranici Gradske biblioteke Zenica

Povodom 80 godina od njegovog rođenja, danas, na Svjetski dan knjige, sjećamo se našeg dragog prijatelja, književnika za djecu i odrasle, Muharema Omerovića. U tu svrhu, u cjelosti prenosimo tekst koji je o njemu napisao aforističar Jovo Nikolić, te objavljujemo nekoliko radova i naslovnica iz njegovog bogatog opusa.


NARODU NIJE NIŠTA, A SVE GA BOLI


Šta kazati o Muharemu Omeroviću – pregaocu koji je sve rekao svojim stvaralačkm književnim opusom. Toliko toga je ostavio iza sebe, počevši od pjesama i priča za djecu, rima za komponovanje, pripovijetki, humorističkih pjesama, preko satirične proze: skečeva, kozerija, duhovitih priča, do aforizama.


Važio je za duhovitog i visprenog stvaraoca, kao individualac koji je plijenio originalnošću svojih vizija, stvaralačkom kreativnošću i širokim spektrom tema plasiranih kroz različite vrste pisanog tvorenja.


Dugo smo bili saradnici Radio Sarajeva i kultne humorističke emisije „Cik-cak“, koja se emitovala do devedesetih godina prošlog vijeka, objavljujući epigrame, aforizme, pošalice, anegdote, komentare, skečeve i druge forme humorističko-satiričnih sadržaja. Maestralno je znao da napiše tekstove koji nikoga nisu vrijeđali, a ipak su na suptilan način, nemilice, udarali po izopačenostima tadašnjeg sistema vrijednosti i nevrijednosti, bio je kadar da od komplikovane duštvene zbilje napravi jednostavnu šaljivu priču: prijemčivu, duhovitu i iznad svega zanimljivu za sve njegove poklonike.


Omerović je bio i humorista i šeret i vragolan– narodni čovjek, takoreći. Govorio je da je narodu teško odrediti dijganozu jer mu nije ništa a sve ga boli, da političari s pravom ubjeđuju pisce da je bolje pričati, nego pisati bajke, potkrepivši to iskustvom da je na promocijiji jednog poznatog pjesnika biblioteka bila puna – knjiga. „Kad je kritika na mjestu, mjesto promijeni onaj koji kritikuje“ – govorio je Omerović. U jednom aforizmu konstatovaoje da su zlopamtila najpoštenija bića jer uvijek vraćaju milo za drago. Sa pozicije sudionika svog vremena, zaključio je kako svi govore „žalim slučaj“ i da niko više ne žali čovjeka. Otkrio jeda prezire advokate i psihijatre, pošto prvi štite lopove a drugi ubice. Znao je da se našali i na račun narodne nemaštine skrušeno tvrdeći: „Sve se nema, a svaki dan druga zakrpa.“


U Antologiji aforizama BiH „Protesti moždane mase“ koja je priređena 2008. godine, od strane pisca ovih redova, ovaj autor je zauzeo važno mjesto. Tako je dio njegovog bogatog opusa kao aforističara utkan u najbolje bosanskohercegovačko aforističarsko stvaralaštvo.


O Muharemu bi se moglo pisati nadugo i naširoko, ali nema potrebe. Tim prije što je on i sam bio jednostavan, prostodušan, koncizan i konkretan u svojim stvaralačkim refleksijama punim dobronamjernog i ljekovitog humora koji razgaljuje široke narodne mase.


Jovo Nikolić, aforističar