ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗА СТАНИСЛАВА ТОМИЋА

Станислав Томић, сатиричар из Зворника у Републици Српској овогодишњи је добитник „Вибове награде“, листа „Политика“.  Жири је покушао да исправи криву Дрину, па је Томић постао први добитник с леве стране Дрине значајног признања које се додељује од 1994. године. То је одлучио жири на чијем челу је познати хумориста Дејан Патаковић, који је овога пута био врло озбиљан, а чланови су били уредник „Сатирикона“ у Политици Драгутин Минић Карло, уредник викенд издања „Политике“ Петар Мићковић и сатиричари Александар Чотрић и Владимир Драмићанин. Одлука је донета једногласно, а сигурни смо да би за њу био и сам Влада Булатовић Виб.


У најужој конкуренцији за признање био је афористичар Владимир Ћалић из Београда.


Станислав Томић је рођен још пре рата - 1986. године у Тузли и зато су његови афоризми cum grano salis (са зрнима соли). Афористика је после двадесет година од смрти Станислава Јежи Леца, добила новог Станислава. Основну и средњу школу Станислав је завршио у једној граничној ситуацији, односно у Зворнику. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву дипломирао је на катедри за филозофију и социологију. Афористику је дипломирао на Сатира фесту у Београду. Томић похађа докторске студије на Филозофском факултету у Београду и тако се кандидује да буде савремени Божидар Кнежевић - доктор филозофије и доктор афористике. Томић ради као професор у зворничкој Гимназији и, ништа није случајно, средњој стручној школи „Петар Кочић“, која носи име највећег српског сатиричара рођеног у нашим западним крајевима. Томић пише афоризме од студентских дана, које је објављивао у медијима у БиХ, Србији, Македонији и другим земљама Балкана, којих је све више.


Томић је 2011. године објавио књигу афоризама „Зло, наопако и обрнуто“, већ из чијег наслова се види да нема везе с нашом стварношћу. Заступљен је у Антологији Балканског афоризма, антологији афоризама о спорту „Дриблинг духа“ и као најмлађи аутор у антологији српског афоризма за децу „Раздељак“, која је позната и као антологија од Змаја до Томића.

          

Станислав Томић је учесник међународних фестивала хумора и сатире у Бијељини, Темишвару, Угљевику и Београду. Добитник је признања „Сатирично перо“ за најбољи афоризам на фестивалу у Бијељини прошле године, на којем, иначе, лети перје.

Афоризми Станислава Томића импресионирају зрелошћу, вишесмисленошћу, духовитошћу, ширином обухвата, висином и дубином досезања, универзалношћу порука и озбиљношћу критике друштвених проблема. Поједине мисли су истински мини есеји и огледи о најважнијим питањима битисања – животу, смрти, смислу живота, добру и злу, љубави и мржњи, истини и лажи, мудрости и глупости, прошлости и будућности.


Његове мисли су болни подсмех, критички суд о збивањима код нас и у свету, промишљање о људским вредностима и осуда глупости.


Томић својим сентенцама на најбољи начин сажима суштину свега и нашег постојања. У једној, или две реченице сабира све што нам се догађало и покушава да антиципира будуће догађаје.


Мисли овог младог аутора представљају особен вид кратке форме у којој се укрштају епиграмски и афористичарски говор, пословица и изрека, досетка и мудрост, као и размишљање о општим и појединим питањима.


Његове мисли плене озбиљношћу и самосвојношћу, лишеном баналности и агресивности. Карактеришу их суптилност, сликовитост, медитативност, концизност, лапидарност и иронија.


Томићеве реченице су, како примећује Јово Николић, вешто грађене и пуне су парадокса. Кад читалац помисли да је у првом делу реченице речено нешто познато, афористичар у другом делу начини потпуни обрт и мисао учини врхунском и оригиналном.

Томићеви афоризми се не читају у једном даху, јер нису тако ни писани, али остављају без даха.

 

Александар ЧОТРИЋ