NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ПОБЕДНИЦИ САТИРА ФЕСТА –
КОСТАДИНОВ, БАЊЕГЛАВ И РАИЧЕВИЋ

Петнаести међународни фестивал хумора и сатире „Сатира фест“, у организацији Београдског афористичарског круга одржан је 10. октобра 2017. у малој сали Коларчеве задужбине у Београду.


Фестивал је пред дупке пуном салом отворио председник БАК-а Слободан Симић који је истакао да «Сатира фест последњих година окупља све више аутора и публике и да је овогодишња манифестација организована с циљем да представи најновију сатиричну продукцију писаца из наше земље и региона, те да су организатори имали тежак, али и пријатан задатак да међу више стотина пријављених радова издвоје оне најквалитетније».


Скуп најбољих сатиричара из Србије и иностранства одржан је под геслом „Био једном један лаф“ и био је посвећен 95. годишњици од рођења нашег великог књижевника за децу и одрасле Душана Радовића (1922-1984), о којем је надахнуто говорио Витомир Теофиловић и између осталог рекао:

«Иако је и сама судбина великог писца културолошки значајна, за књижевне зантижељнике је најбитније што је Душко Радовић био мајстор многих жанрова, тематски разуђен од критике власти до критичког односа према менталитету свог народа и савести појединца; бритког става а префињеног стила; крајње озбиљан и бескрајно духовит у исто време».


Теофиловић је подсетио и на неке од незаборавних Душкових мисли:

Има неподмитљивих људи. То су они од којих ништа не зависи.

Будите неко док не постанете нешто да се имате на шта вратити.

Нема правде: од хиљаду неспособних само је један министар.

Бирајмо најпаметније и најспособније. Пробали смо са најбољима, па то није дало никакве резултате.

Зашто говоре држе једни те исти људи? Зар нема других, који би такође могли говорити? Има их, али би они говорили нешто друго.

Имаћемо ускоро три генерације незапослених: очеве, синове и унуке. Незапослени се сјајно држе. Нико нема такве незапослене као ми.

Над нашом децом биће извршена још једна школска реформа.

Знате ли кад ће бити решен ваш проблем? Ако не умрете – никад.

Док метро дође у Београд, многи ће га сачекати под земљом.


После конкурса који је био отворен од маја до септембра 2017. године селекциона комисија Београдског афористичарског круга одабрала је готово четрдесет најбољих писаца афоризама, сатиричних прича и песама из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Швајцарске и Црне Горе, који су пред публиком у Београду представили своја најновија књижевна остварења .


Жири у саставу Весна Денчић, Слободан Симић и Бојан Љубеновић одредио је најуспешније учеснике.


Аутор најбољег афоризма Братислав Костадинов добио је награду „Вук Глигоријевић“ за афоризам који гласи: «У свету постоји једно царство, а у Србији царство једнога“.


Александар Чотрић је образложио одлуку рекавши да је жири БАК-а оцењивао цео сет одабраних афоризама и из њега издвојио првонаграђени.


Ауторка првопласиране сатиричне песме Симонида Бањеглав из Београда добила је награду „Растко Закић“ за песму «Фетиш», а плакета „Сатира феста“ уручена је списатељици Марини Раичевић из Бора, ауторки сатиричне приче «Добро је», која се издвојила књижевном вредношћу.


Плакете је победницима Сатира феста уручио Слободан Симић, председник БАК-а.


Београдски афористичарски круг доделио је награду за сатиричну храброст глумцу Сергеју Трифуновићу, а награду за животно дело књижевнику Миловану Витезовићу, који из здравствених разлога није могао да присуствује манифестацији.


Признање „Златни круг“ за афирмацију сатире у свету понели су равноправно књижевник и преводилац из Албаније Намик Докле, који живи у Тирани и руски афористичар Аркадиј Давидович из Вороњежа. Њима ће плакете бити уручене накнадно.


Програм Сатира феста духовито и надахнуто водио је Миодраг Стошић.


Одржавање Сатира феста помогла је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, а значајну помоћ пружила је и Коларчева задужбина.


О Сатира фесту 2017. писали су и извештавали "Политика", "Данас", "Дневник", "Новости", Радио Београд, Танјуг и други медији.