NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ОДРЖАН ДВАДЕСЕТИ "САТИРА ФЕСТ"


Јубиларни Двадесети Међународни фестивал хумора и сатире "Сатира фест", у организацији Београдског афористичарског круга, одржан је 20.10.2022. године у "Задужбини Илије М. Коларца“. 


За најбољи афоризам, међу више стотина изговорених, проглашен је: "Где народ пристаје на све, остаће без свега". Његовом аутору Горану Иванковићу из Љига припала је награда "Вук Глигоријевић", коју му је уручио председник БАК-а Слободан Симић. 


За ово признање надметало се 35 афористичарки и афористичара из Србије, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Швајцарске, које је изабрао овогодишњи селектор манифестације, главни уредник сатиричног часописа "Етна" Горан Радосављевић.


Претходно су српски сатиричари положили цвеће на спомен-бисту књижевнику Радоју Домановићу (1873–908) на Калемегдану.


Овогодишњи "Сатира фест" посвећен је стотој годишњици рођења сатиричара Душана Радовића (1922–1984) и одвијао се под слоганом 'Не спуштајте руке'. О Радовићевом делу, посебно о његовим незаборавним афоризмима казиваним на таласима Студија Б, у емисији "Београде, добро јутро", говорио је књижевни критичар Витомир Теофиловић.


На "Сатира фесту" је уручена награда "Растко Закић" Лели Милосављевић из Ужица за најбољу сатиричну песму под насловом "Робилни" и признање Момиру Васићу из Зворника за најбољу сатиричну причу названу "Година јубилеја".


По традицији, седми пут је уручена „Награда за сатиричну храброст“ Београдског афористичарског круга, чији је овогодишњи добитник Љубодраг Стојадиновић, сатиричар, публициста, новинар и колумниста „Јежа“ и „Пешчаника“.


Признање за укупан допринос сатири припало је академику проф. др Павлу Ковачевићу (1940), песнику, афористичару и есејисти из Београда.


Шпиро Радуловић је добитник награде „Никола Оташ“ за укупан допринос сатиричној карикатури, коју по пет пут додељују Удружење карикатуриста Србије и Београдски афористичарски круг.


Одличје „Златни круг“ за афирмацију сатире у свету ове године припало је афористичару и уреднику портала „На првом сте мјесту“ и сатиричног часописа „Концепт“ Јови Николићу из Угљевика у Босни и Херцеговини.

Горан Иванковић, побједник

Јово Ниолић

Момир Басић

Лела Милосављевић

Љубодраг Стојадиновић

Павле Ковачевић

Шпиро Радуловић

Плакати СФ