Одржан ,,Сатира фест 2014"

Дванаести Међународни фестивал хумора и сатире „Сатира фест 2014“ одржан je у петак 17. октобра са почетком у 19 часова у Београду у великој сали Градске општине Стари Град. Организатор ове манифестације био је Београдски афористичарски круг, а покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије. 


„Сатира фест 2014“ је обиљежио 150. годишњицу рођења комедиографа Бранислава Нушића, због чега се одвијао под слоганом - „Нушић, наш савременик“! 


Ову манифестацију је поздравним говором отворио председник БАК-а Александар Баљак који је рекао да се на конкурс Фестивала пријавило око 200 аутора, од чега 133 афористичара. Жири у саставу: Милан Бештић, Јово Николић и Александар Баљак одабрао је 28 аутора из Србије и земаља региона који ће се представити новим афоризмима насталим између два „Сатира феста“.

 

Признања за животно дјело добили су сатиричари: Зоран Ранкић и Ранко Гузина, а уручене су и награде за најбољу сатиричну пјесму фестивала Слободану Симићу, која од ове године носи име недавно преминулог сатиричног пјесника Растка Закића и за најбољу сатиричну причу Драгутину Минићу Карлу.


Након двосатног програма Александар Баљак је саопштио да је жири одлучио да награду „Вук Глигоријевић“ додијели сатиричару Дејану Милојевићу из Београда за најбољи изговорени афоризам на манифестацији: ,,Па шта ако касним на посао? И ја сам њега чекао десет година.“ 


Овај афоризам најбоље осликава наше вријеме, наш политички систем и наш менталитет. Сви се жале што тешко долазе до посла, а онда када га коначно добију раде тако да онима који долазе буде још горе, казао је Баљак.


Наглашено је да су у најужој конкуренцији за награду били афоризми Алкександра Чотрића, Зорана Т. Поповића, Витомира Теофиловића, Бојана Љубеновића и Вељка Рајковића.


У наредном периоду организатор Фестивала уручиће признања за укупан допринос српској сатири и награду „Златни круг“, ауторима из иностранства који су у протеклој години најуспјешније афирмисали сатирично стваралаштво.

 

Уз веома успјеле хумористичко-сатиричне опсервације програм је водио Миодраг Стошић.


Треба нагласити да је штампан и Зборник афоризама са посљедња три фестивала за 2011, 2012. и 2013. годину.

 

Делегација Београдског афористичарског круга, истог дана, положила је цвијеће на споменике Радоју Домановићу  и Браниславу Нушићу.

 

Одржавање Фестивала најбољих балканских хумориста и сатиричара помогли су и „ЈАТ хотели Славија“ и компанија MOZZART.

Списак учесника ,,Сатира феста 2014":


Миливоје Јозић, Мирослав Средановић, Зоран Станојевић, Витомир Теофиловић, Исмет Салихбеговић, Раша Папеш, Душан Пуача, Живко Гавриловић, Милан Тодоров, Александар Баљак, Вељко Рајковић, Зоран Т. Поповић, Јово Николић, Дејан Милојевић, Милан Р. Симић, Жељко Марковић, Слободан Симић, Нинус Несторовић, Александар Чотрић, Екрем Мацић, Горан Гаћеша, Бојан Љубеновић, Горан Мракић, Владимир Драмићанин, Миодраг Стошић, Станислав Томић, Владимир Ћалић и

Бојан Рајевић.

Публиика током фестивала

Зоран Ранкић, Ранко Гузина, Слободан Симић и Драгутин Минић Карло током уручивања награда

Дејан Милојевић током уручивања награде ,,Вук Глигоријевић" са А. Баљком

Насловна страна зборника афоризама