Završen Satira fest 2019

Na Satira festu u Beogradu koji je održan 22. oktobra 2019. godine u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu dodijeljene su nagrade: 

Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika “Vreme” ovogodišnji je dobitnik priznanja za “Satiričnu hrabrost” koju mu je dodijelio Beogradski aforističarski krug za kritičke i analitičke tekstove u kojima znalački, hrabro, dosljedno i etički piše o događajima i ličnostima koji presudno utiču na zbivanja u Srbiji. “Satira je takav književni rod kojem bez hrabrosti nema opstanka, a Pančić u svojim tekstovima ispoljava i satirični pristup zasnovan na argumentima, i hrabrost koja se temelji na autorovim čvrstim uverenjima”, navedeno je u obrazloženju BAK-a. Priznanje je Pančiću uručio predsednik BAK-a dr Slobodan Simić.


Na 17. izdanju Festivala, koji je bio posvećen osamdesetoj godišnjici rođenja satiričara Rada Jovanovića, nagradu za satirične karikature “Nikola Otaš” Udruženja karikaturista Srbije i BAK-a dobio je karikaturista “Danasa” Predrag Koraksić Koraks, za crteže u kojima umješno spaja aktuelno i univerzalno i koje i zasmijavaju i uozbiljavaju.


Priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri pripalo je Zoranu Stanojeviću (1942), književniku, novinaru Radio Beograda i prevodiocu, za njegov stvaralački opus koji obuhvata satirične priče, drame i aforizme sabrane u više od dvadeset knjiga od 1977. godine do danas.


Dobitnik nagrade “Zlatni krug” za afirmaciju i popularizaciju satire je bugarski aforističar i prevodilac Valentin Dimitrov iz Varne, koji je na bugarski jezik preveo i objavio u knjigama, listovima, časopisima i portalima veliki broj aforizama srpskih autora.  


Na konkurs Beogradskog aforističarskog kruga za najbolju satiričnu pjesmu i priču pristigao je veliki broj radova iz Srbije i desetak zemalja, a Jeleni Kujundžić iz Majura kod Šapca pripala je nagrada “Rastko Zakić” za pjesmu “Znam ja nas”, dok je, po ocjeni žirija, najbolju priču pod naslovom “Kišobran” napisao Željko Žele Jovanović iz Kragujevca.


Na “Satira festu” učestvovalo je preko trideset aforističara iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, BiH i Rumunije, koje je izabrao ovogodišnji selektor Bojan Ljubenović.


Satiričaru Mitru Đeriću, autoru najboljeg izgovorenog aforizma pripalo je tradicionalno priznanje “Vuk Gligorijević”. 


Aforizam glasi: "Ne plašite se budućnosti. Ovamo neće doći."


Organizacija festivala je bila na zavidnom nivou.


Program je maestralno vodio satiričar Miodrag Stošić koji je svojim duhovitim gegovima, do suza, nasmijavao prisutne na festivalu.


Publika i učesnici festivala

Radni tim BAK-a

Učesnici festivala

Mitar Đerić, prima priznanje za najboilji aforizam

J. Nikolić prilikom nastupa