ODRŽAN OMAŽ BRANI CRNČEVIĆU

Beograd, 26. februar - U velikoj sali Centra za kulturu Čukarica sinoć je održan Omaž Brani Crnčeviću (1933-2011), u organizaciji Kluba pisaca sa ove beogradske opštine.


O velikom srpskom aforističaru, piscu za decu, autoru kratkih priča, pesniku, publicisti, scenaristi, komediografu, kolumnisti i romanopiscu govorili su Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije i članovi UKS Miljurko Vukadinović, Miodrag Jakšić i Aleksandar Čotrić.


Izabrane tekstove našeg proslavjenog pisca govorio je glumac Ljubivoje Tadić.


Radomir Andrić je opisao Branislava Crnčevića kao jednog od naših najznačajniji književnika za decu i satiričara prve vrste, jednog najboljih u drugoj polovini dvadesetog veka.


- Brana Crnčević je bio samosvojna književna i javna ličnost. Svojim delom je na duhovit način, kazujući istine bez pardona čistio naš prostor i nas same od otrova svakodnevice. Prvu knjigu za decu "Bosonogi i nebo" objavljuje 1963. godine. Dobitnik je nagrade "Zmajevih dečijih igara" za stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu 1987. godine. Pisao je  u listovima "Jež" i "Duga", a objavljivao je kolumne u brojnim drugim listovima, poput NIN-a i "Politike". U svojim tekstovima bio je brtitak i samouveren. Duhovit i nežan, podjednako - rekao je, između ostalog, Andrić.

Po rečima Aleksandra Čotrića Brana Crnčević je jedan od naših najboljih, a verovatno i vodećih svetskih aforističara, iako se relativno kratko, svega 12 godina, bavio ovom književnom formom i objavio samo jednu knjigu misli. Aforizme je počeo da piše  i objavljuje u Ježu 1958, knijgu „Govori kao što ćutiš“ izdao je 1966. godine, a prema sopstvenom priznanju, aforizme je prestao da piše 1972. godine, jer nije imao gde da ih objavljuje.


- To je prava šteta i za Branu, i za srpsku aforistiku i uopšte našu satiru, jer bi, da je nastavio da beleži duhovite monumentalne minijature, podario nama i svetu još mnoštvo misli za sva vremena, koje su ga u Nemačkoj, kao jedinog s ovih prostora, svrstale u Antologiju „Aforizmi svetske književnosti“ - naglasio je Čotrić.

Književnik Miodrag Jakšić podsetio je na jedan od poslednjih javnih nastupa Brane Crnčevića kada je u Krčedinu, u okviru Međunarodne likovne i Pesničke kolonije u julu 2010. godine primio počasnu titulu „Ja, Krčedinac“, ostajući do dugo u noć sa kolegama pesnicima sa kojima je govorio stihove i prepričavao anegdote.


- Branu su obožavale sve generacije i verovale u njegove reči - zaključio je Jakšić.

Branislav Brana Crnčević rođen je 8. februara 1933. godine u Kovačici, a preminuo je 14. aprila 2011. godine u Beogradu.

Ovoj  večeri sećanja prisustvovale su i Ljiljana Nešović Crnčević, supruga Brane Crnčevića i Mina Crnčević, Branina najmlađa ćerka.