Pečat Davidov uručen Stevanu Steviću i Dušku Popoviću

Predsjednik Društva književnih stvaralaca iz Banjaluke Vojin Trivunović uručio je večeras u Brčkom književnu nagradu "Pečat Davidov" Stevanu Steviću za knjigu aforizama "Kad balvan pusti korijen" i Dušku Popoviću za zbirku pjesama "Za nas dvoje".


Uručenju nagrada u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" prethodila je promocija knjige aforizama Vojina Trivunovića "Ako Bosna presuši, gdje ćemo se utopiti", koja je objavljena povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 


Govoreći o Trivunovićevim aforizmima, književni kritičar i recenzent ove knjige Senahid Nezirović rekao je da oni predstavljaju istančanu reakciju na sve što je u okruženju čovjeka, posebno na nepravdu u društvu. 


Trivunović je večeras pročitao desetine aforizama iz svoje posljednje knjige, između ostalih i onaj koji je i u njenom naslovu: "Ako Bosna presuši, gdje ćemo se utopiti", na koji je nadovezao satirički iskazanu bojazan: "Samo da nas u top ne utope". 


Laureat "Pečata Davidovog" Stevan Stević rekao je da "njegov balvan ne samo da je pustio korijen, nego je dobio i nagradu". 


"Јedni odlaze u penziju, drugi u mirovinu. I jedni i drugi će da žive od milostinje", jedan je od Stevićevih aforizama iz nagrađene knjige. 


Književnu nagradu "Pečat Davidov" ustanovilo je Društvo književnih stvaralaca, a nazvana je po Kočićevom junaku Davidu Štrpcu.

Izvor RTRS, 26. 05. 2016