NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

„Писма из Србије“ објављена у Русији

Београд, 2. јануар  –  Познати епистоларни роман „Писма из Србије“, сатиричара Бојана Љубеновића првог дана нове, 2022. године, објављен је у Русији, саопштила је  издавачка кућа „Гусеница“  из сибирског града Томска. Љубеновићеву књигу превео је Михаил Сердјук, а илустровала Марина Петрова.


„Писма из Србије“ објавила је београдска „Лагуна“ и до сада су на нашем поднебљу доживела осам издања, што их чини једном од најчитанијих сатиричних књига код нас у последњих неколико деценија.

Веома сам срећан што је моја књига преведена на тако велики језик као што је руски. Верујем да ће тамошња читалачка публика разумети мој хумор и ситуацију на Балкану, јер нас веже врло слична политичка и друштвена историја. Мој измишљени странац којег сам „довео“ у Србију, врло лако би сутра могао да залута и у Русију истоветно се проведе  – каже Бојан Љубеновић.


„Писма из Србије“ добила су две најзначајније књижевне награде из области сатире „Радоје Домановић“ коју додељује Удружење књижевника Србије и „Типар“ на Југословенским данима хумора и сатире у Пљевљима. По овој књизи игра се и позоришна монодрама „Има једна земља“, у извођењу Јовице Јашина.