КЊИГА БОЈАНА ЉУБЕНОВИЋА "ПИСМА ИЗ СРБИЈЕ"
ОБЈАВЉЕНА У МАЂАРСКОЈ

Београд, 19. децембар - Књига нашег познатог сатиричара Бојана Љубеновића “Писма из Србије” објављена је ових дана у Будимпешти, на мађарском језику, у преводу Светислава Недучића. Књигу је објавила издавачка кућа „Апостроф“, а њено прво представљање организовано је у Градској библиотеци мађарског града Мако код Сегедина.


Говорећи публици о својој књизи Љубеновић је истакао да је "њен главни јунак измишљени странац који на духовит, сатиричан начин описује данашњу Србију, али да његове опаске на готово једнак начин погађају и друге народе југоисточне Европе, које пролазе кроз исте транзицијске проблеме и имају сличну политичку предисторију као и Србија." 


Писац је изразио наду да ће "читаоци у Мађарској разумети често парадоксалну српску стварност и менталитет народа вечито растразаног између Истока и Запада, традиционалног и модерног, аутократије и демократије, те да ће на крају ипак закључити да списак његових  врлина у многоме надмашује његове слабости."


После промоције Љубеновић је у друштву преводиоца Светислава Недучића, једног од ретких Срба који још живе у граду Мако, посетио и село Чанад, у коме коме живи  знатан број Срба и са њима разговарао о њиховом животу ван матице. 


„Писма из  Србије“ су неколико година недељом излазила у „Вечерњим новостима“, а потом их је „Европски покрет пријатељства“ објавио као епистоларни роман. Ово сатирично дело овенчано је најзначајнијим домаћим наградама у области сатире, јер је 2014. године добило награду „Радоје  Домановић“ Удружења књижевника Србије, а 2015. године и награду „Типар“ на Данима хумора и сатире у Пљевљима (Црна Гора).


„Писма из Србије“ је у измењеном и допуњеном издању ове године објавила и београдска „Лагуна“. По мотивима ове књиге  зрењанински глумац Јовица Јашин већ неколико година игра  монодраму “Има једна земља”. 


Бојан Љубеновић  (1972) је аутор више књига афоризама, сатиричних прича и књига за децу и уредник је рубрике ТРН (Тако Рећи Незванично) у „Вечерњим новостима“ и члан је Београдског афористичарког круга и Удружења књижевника Србије.


УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ