NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

 

Antologija srpskog aforizma
predstavljena u Temišvaru

           

             Antologija srpskog aforizma na rumunskom (Din aforistica Serbiei), u kojoj je zastupljeno 28 aforističara iz Srbije i Republike Srpske, predstavljena je u Temišvaru 19. novembra, u okviru manifestacije "Dani srpske kulture u Rumuniji", saopštio je Beogradski aforističarski krug.
            Prva antologija srpskog aforizma objavljena u zemlji istočnog suseda, predstavljena je pred više od dve stotine posetilaca, u punoj sali Saveza Srba u Rumuniji. Na promociji su govorili prevodioci Valeriu Butulesku i Goran Mrakić iz Rumunije i aforističari Aleksandar Baljak, Dragutin Minić Karlo i Aleksandar Čotrić iz Srbije.

         
 
            Prevodilac Valieriu Butulesku rekao je na promociji da su "srpski aforizmi iskreni, veseli, ubedljivi, antiratni i da sadrže duboko humanističku poruku. Srbija ima čime da se ponosi i ima šta da unese u veliku evropsku porodicu", rekao je Butulesku i dodao da "kada bi se duh izražavao jedinicama mere, srpski aforizam bi imao neprocenjivu težinu".
            Antologiju je objavila izdavačka kuća "Fokus" iz grada Petrošani, a u izboru Aleksandra Baljka predstavljeni su Milan Beštić, Brana Crnčević, Aleksandar Čotrić, Ratko Dangubić, Vesna Denčić, Ranko Guzina, Rade Jovanović, Pavle Kovačević, Petar Lazić, Iva Mažuranić, Dejan Milojević, Dragutin Minić Karlo, Momčilo Mihajlović, Ninus Nestorović, Jovo Nikolić, Đorđe Otašević, Raša Papeš, Srba Pavlović, Zoran T. Popović, Dušan Puača, Milivoje Radovanović, Dragan Rajičić, Slobodan Simić, Vitomir Teofilović, Milan Todorov, Milovan Vitezović, Rastko Zakić i priređivač Baljak.      
     

             Do sada su antologije srpskog aforizma objavljene u Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Makedoniji i Bugarskoj, a srpski aforističari zastupljeni su u svetskim antologijama aforizama koje su publikovane u Rusiji i SAD.
            Aforističari Aleksandar Baljak, Dragutin Minić Karlo i Aleksandar Čotrić govorili su i u temišvarskom Muzeju umetnosti, na Trgu ujedinjenja, na otvaranju izložbe kragujevačkog salona antiratne karikature.
           Ovim manifestacijama, pored ostalih, prisustvovali su Atila Kovač, državni sekretar u Ministarstvu za međuetničke odnose Vlade Rumunije, Miodrag Jakšić, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Vlade Srbije, dr Dragomir Radenković, generalni konzul Srbije u Temišvaru, dr Slavomir Gvozdevnoć, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i dr Dušan Popov, poslanik u rumunskom parlamentu.

(A. Č) 

 

<< I >>