PREDSTAVLJENE KNJIGE AFORIZAMA ZA DECU
ALEKSANDRA ČOTRIĆA


            "Bivša deca", kako je jedan od aforističara pozdravio odraslu publiku koja je dupke napunila salu u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", došla je 2. februara, uprkos hladnoći na prvo predstavljanje u Beogradu dve knjige aforizama za decu  Aleksandra Čotrića.

 

Čotrić je u izdanju "Aurore" objavio knjigu sa oko 150 aforizama "Svojeglava knjiga" na kojoj piše da se "ne preporučuje starijima od 11 godina" i "Dečja posla" na kojoj je "preporuka" da je ne čitaju deca starija od 15 godina i uvrstio je u nju 200 aforizama.

            Recenzent Milovan Vitezović je ove knjige nazvao "svojeglavim" i namenio ih, pored dece i "osetljivim", preporučujući roditeljima i nastavnicima da ih, takođe, pročitaju, jer su "mudra i duhovita pohvala detinjstvu".

            I sam majstor umeća aforizma, Vitezović je konstatovao da je Čotrić pisao knjige sa "radovićevskim poštovanjem dece dajući im puno pravo u svemu".

            "Po njemu, težnjom dece da liče samo na sebe, počinje njihova borba za opstanak - u porodici prvo, potom u školi, u društvu i on tu borbu daje neporecivo duhovito, a time na neočekivan način, stavljajući se sav na stranu dece", primetio je VItezović.

            "Kritički iskazane dečije istine postaju posebno uočljive naspram svih apsurdnosti vaspitanja koje često naliči dresuri", kazao je Vitezović i pozvao sve koji su odgovorni za buduće vaspitanje da ih podižu u potpunoj slobodi.

            Prema njegovom mišljenju, "duhovitost je lekovita i ona kod dece razvija imunitet i zato je ova knjiga za zdravo potomstvo".

            Pesnik Miodrag Jakšić ogradio se da nije stručnjak da proceni aforizme, ali kao autor i to nagrađivanih stihova namenjenih deci može da potvrdi da je svaki aforizam blizak dečijem smislu za humor koji je veoma istančan i specifičan.

            On smatra da je knjiga "nadasve poučna, svojevrsni 'Vujaklijin leksikon' jer obuhvata najširi izbor najoriginalnijih tumačenja i definicija brojnih pojmova, pojava, emocija na čotrićevski blagohumoran način".     

Čotrić se poverio da je ideju za pisanje aforizama namenjenih, pre svega, deci dobio pre dve godine kada je na jednoj večeri satire u jednom od gradova u unutrašnjosti Srbije video kako deca veoma dobro reaguju na njegove aforizme, iako nisu bili pisani za njih.

            Pohvalio se da je pomno istražio sve što se odnosilo na aforizme za decu pre nego što je počeo da ih piše, a onda ih je "testirao" na ciljnim grupama i tako je došao do podele na aforizme za decu u prva četiri razreda i na one od petog do osmog , iako je uveren svi mogu uživati u svim aforizmima.

            "Mi moramo da stvaramo čitalački podmladak za ovu katku proznu formu jer sam utvrdio da se ni jedan aforizam nije nikada našao u školskoj lektiri", kazao je Čotrić i izrazio nadu da će se jednog dana i aforizmI naći u čitankama, a do tada ih treba pisati za mlade čitaoce.     

            On je skrenuo pažnju da su knjige ilustrovane (Mladen Oljača) i atraktivno tehnički opremljene, što sa postojećim knjigama aforizama za decu nije bio slučaj, jer smatra da je vizuelni aspekt veoma važan.          

            Čotrić je najavio da privodi kraju rad na antologiji aforozama za decu u kojoj bi trebalo da se nađe 70 najpoznatijih autora.

            Da bi ilustrovao kakve aforizme za decu pišu njegove kolege, on je neke koji su bili prisutni "prozvao" da pročitaju šta su pripremili za najmlađe čitaoce.


 

            Na promociji su svoje aforizme za decu govorili, između ostalih, Dejan Pataković, Dejan Milojević, Srđan Dinčić, Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Aleksandar Baljak, Savo Martinović i Bojan Ljubenović.


            U publici su, pored ostalih, bili i proslavljeni pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, poznati romanopisac Janko Vujinović, satiričari Slobodan Simić, Veselin Mišnić Lari, Vladimir Jovićević Jov, Nenad Vučetić, Bane Jovanović, Duško M. Petrović, Zoran Nikolić Zozon, Miodrag Stošić, Miroslav Sredanović, Borko Ilić, Milivoje Jozić, karikaturisti Slobodan Srdić, Svetlana Krstić, Goran Ćeličanin...


 Izvor: Tanjug

Foto: Sava Starčević

 << I >>