NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ПРЕМИНУО РУСКИ АФОРИСТИЧАР

АРКАДИЈ ДАВИДОВИЧ

(1930–2021)


Београд, 26. фебруар - Један од најпознатијих и најпризнатијих руских и светских афористичара Аркадиј Давидович (1930), преминуо је у четвртак, 25. фебруара у граду Вороњежу. Срце деведесетогодишњег писца престало је да куца у градској болници. Две недеље раније објављено је да је оболео од коронавируса.


Током совјетских година објављивао је у сатиричном часопису „Крокодил“, који се штампао у преко пет милиона примерака. Сматра се једним од најпродуктивнијих афористичара на свету, јер је написао више од сто хиљада афоризама. Његова дела су уврштена у готово све збирке афоризама на руском језику, укључујући и репрезентативне изборе које је приредио Владимир Шојхер  – "Антологија мудрости", "Антологија мисли у афоризмима" и "Мудрост Русије". Године 2016. објављен је зборник «Давидович  – словенски мудрац» на свим најважнијим словенским језицима  – белоруском, украјинском, пољском, словачком, кашупском, лужичкосрпском, чешком, словеначком, бугарском, македонском и српском. У Антологији савременог руског афоризма „Велико у малом“, објављеној 2017. године у Србији, Давидович је заступљен с највећим бројем афоризама.


Године 1976, заједно са сликарком Валентином Золотих, основао је у Вороњежу јединствени музеј афористике на свету.

На српском језику објављена је књига његових изабраних афоризама под насловом "Аркаде духа" ("Српска реч", Београд, 2018), у избору и преводу Александра Чотрића. Давидович је у Србији добитник признања "Златни круг", Београдског афористичарског круга, "Екселенција сатире", Удружења књижевника Србије и "Драгиша Кашиковић", издавачке куће "Српска реч".

Гувернер Вороњешке области Александар Гусев је с тугом примио вест о смрти чувеног афористичара:

„Давидович је био човек бриљантног ума, прави филозоф, ненадмашни уметник речи, који је умео да види јединствено у обичном, и у кратком облику формулише дубоку мудрост. Његови прецизни, сочни и оштри афоризми доспели су међу народ и постали су фолклор. Такав поклон се вероватно даје одозго само онима који то заслужују“.


Градоначелник Вороњежа Владимир Кстенин изразио је саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима чувеног суграђанина:

„Не тако давно прославили смо 90. годишњицу Аркадија Филипповича - признатог мајстора афоризма, човека изванредног, ироничног, пријемчивог, са мноштвом креативних идеја, великог заљубљеника у живот и оптимисту. За многе је Вороњеж био повезан с именом познатог аутора. Губитак је ненадокнадив, па ћемо се према његовом делу односити с посебном топлином“.


БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Заменик председника

Александар Чотрић