ПРЕМИНУО САТИРИЧАР МИЛАН БЕШТИЋ

Београд, 30. март – Милан Бештић, истакнути сатиричар, члан Удружења књижевника Србије и Београдског афористичарског круга преминуо је јуче у Београду у 64. години.


Бештић је рођен 1952. године у Београду. Прву књигу афоризама „Цврчак свира химну“ објавио је 1990. године, а затим још пет књига ове кратке форме, укључујући и последњу под насловом „После ћутања“ 2014. године. Бештић је и аутор две књиге сатиричних прича „Граматика у трамвају“ у „Дом је тамо где је рагастов“. Заступљен је у неколико домаћих и страних антологија, а афоризми су му превођени на руски, бугарски, енглески, румунски, пољски, словеначки, немачки, италијански, мађарски и шпански језик. Неки од његових афоризама постали су општепознати и прихваћени, попут изрека и народних пословица („Хипохондар је излечен. Разболео се.“; „У нашој банци ваш улог је сигуран. Ни ви га не можете подићи.“; „Народ без речи је карикатура.“; „Стари режим је мртав, али је новом завештао органе.“ „Срби су још у средњем веку јели златним кашикама, а и данас би да имају шта.“)


Милан Бештић се последњих година успешно бавио дизајном и опремањем књига. Колеге и пријатељи памтиће га и као врсног зналца афористичарске продукције у Србији и региону и успешног рецензента збирки афоризама. Био је сарадник месечног часописа за сатиру „Етна“ и сатиричних рубрика у „Политици“, „Новостима“, „НИН“-у, „Студенту“, „Омладинским новинама“, „Књижевној речи“...


Поред осталих, добио је признања „Драгиша Кашиковић“ и „Јован Хаџи-Костић“.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Секција сатиричара