PREMINUO KARIKATURISTA NIKOLA OTAŠ

Beograd, 23. novembar – Nikola Otaš, jedan od najpoznatijih srpskih karikaturista preminuo je 22. novembra u Beogradu, posle kratke i teške bolesti.

 

Rođen je 1960. godine u Deliblatu, u Banatu. Pohađao je Mornaričko-tehničku srednju vojnu školu i službovao je na podmornici. U Splitu je studirao na Filozofskom fakultetu, na odseku likovnih umetnosti.

 

Karikaturom se bavio od 1980. godine. Radove je objavljivao u svim vodećim novinama i časopisima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Za svoje radove je dobio preko 80 značajnih domaćih i inostranih nagrada, a izlagao je u našoj zemlji i Japanu, Hrvatskoj, Koreji, Izraelu, Italiji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, Grčkoj, Portugaliji, Kini…

 

Pored karikature, bavio se ilustracijom i skulpturom. Nikola Otaš je ilustrovao nekoliko desetina knjiga, a ističe se njegova uspešna saradnja sa srpskim satiričarima, posebno aforističarima. Sa Slobodanom Simićem koautor je zapažene knjige antiratnih aforizama (na srpskom i engleskom jeziku) i karikatura “Srpsko tajno oružje”.


Otaš je bio potpredsednik Udruženja karikaturista Srbije i član ULUPUDS-a.


Vreme i mesto sahrane biće kasnije saopšteni.

 

BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG

 

dr Slobodan Simić,

predsednik