NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ПРЕМИНУО ДОАЈЕН СРПСКЕ САТИРЕ

СРБА ПАВЛОВИЋ

     Београд, 17. септембар - Јуче, 16. септембра 2021. године у Београду је у 79. години преминуо доајен српске сатире Србољуб Срба Павловић. 

     Рођен је у Малом Орашју код Смедерева 1942. године, а живео је и стварао у главном граду. 

     Аутор је 28 књига, међу којима се издвајају збирке афоризама: „Јеванђеље по антихристу“, „Благослови богиње Ире“, „Кукољево житје“, „Спасите наше душе“, и „Јеретички тефтер“. Писао је и поезију, а његове песме за децу налазе се у школским програмима.         Објављивао у НИН-у, „Политици“, „Илустрованој политици“, „Експресу“, „Новостима“, „Јежу“, као и на ТВ и радио станицама.               Бавио се и приређивањем зборника и панорама афористичарског стваралаштва. Уврштен у изборе светског афоризма „Антологија мудрости“ и „Мисли у афоризмима“, који су објављени на руском језику у Москви. 

     Заступљен је у антологијама балканског, екс југословенског и српског сатиричног афоризма, као и у зборницима српског афоризма објављеним у Шпанији, Словенији, Северној Македонији и Италији. Био је члан Београдског афористичарског круга.               Србољуб Срба Павловић биће сахрањен у суботу, 18. септембра.