NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ПРЕМИНУО ИСТАКНУТИ АФОРИСТИЧАР

ЗОРАН Т. ПОПОВИЋ (19572022)


Зоран Т. Поповић, један од најистакнутијих српских афористичара преминуо је данас, 8. августа, после краће болести, у шездесет петој години у Општој болници у Панчеву.


Рођен је 1957. године у Сомбору. Од најранијег детињства живео је у Панчеву. У богатој радној каријери, поред осталог, радио је у „Утви“ и био је директор Дома културе у Качареву код Панчева. Био је оснивач међународног фестивала хумора и сатире „Жаока“ који је одржаван у Качареву.


Највише је писао сатиричне афоризме, али и кратку форму о женама и мушкарцима, о спорту и за децу. Афоризме је објављивао у „Јежу“, „Панчевцу“, „Политици“, „Новостима“, „Данасу“, НИН-у, „Књижевним новинама“...


Аутор је дванаест збирки афоризама. Прва његова књига, под насловом „Организовано расуло“ појавила се 1994. године, а последња, названа „Дођох, видех, пребегох“ публикована је 2019.


Године 2015. постао је лауреат великог светског признања „Фондације Наџи Наман“ из Либана за укупан креативни допринос светској сатири, а следеће, 2016. био је победник међународног Фестивала афоризама „Торино ин синтези“ у Торину, у Италији.


Освајач је првих награда за афоризме на међународним фестивалима у Београду, Пљевљима, Даниловграду, Шапцу и Чајетини. Поповић је 2011. добио Новембарску награду Града Панчева у области културе. Међу његовим бројним домаћим и регионалним признањима издвајају се: „Радоје Домановић“, „Јован Хаџи-Костић“, „Раде Јовановић“ „Драгиша Кашиковић“ и „Ђорђе Фишер“.


Заступљен је у антологијама афоризама и сатире које су објављене у Србији,  Бугарској, Црној Гори, Македонији, Пољској, Словенији, Румунији, Италији, Шпанији, Русији и другим државама.


Био је члан Удружења књижевника Србије, Београдског афористичарског круга и Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева.


Време и место сахране Зорана Т. Поповића биће накнадно одређени.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ