Преминуо књижевник Брана Црнчевић

Истакнути  књижевник Брана Црнчевић, рођен 1933. године у Ковачици,
преминуо је у Београду 14. априла 2011, у 79. години.

Брана Црнчевић је низ година био новинар и уредник у листовима „Јеж“ и „Дуга“,  а колумне је објављивао и у „Нину“ и „Политици“. Од прве књиге, за децу – Босоноги и небо (1963), и збирке афоризама Пиши као што ћутиш (1965), током каријере дуге безмало пола века објавио је тридесетак књига за децу, романа, прича, телевизијских драма, збирки песама и афоризама...

Добитник је  Награде Змајевих дечијих игара за изузетан стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу 1987. године.


Библиографија

    1963. Босоноги и небо
    1963. Ципелице од крокодилске коже
    1963. Њен први чај
    1965. Девојка са три оца
    1965. Кафаница, судница, лудница
    1965. Пиши као што ћутиш
    1968. Дунаво
    1967 – 1971 Занати
    1971. Капетан и лула
    1971. 1981, 1989, 2006. Дневник једног...
    1978. Пета страна света
    1982. Сибири
    1982. Емигрант и игра
    1984. Мрав добра срца
    1985. Снови без тумачења
    1990, 2006. Српска посла
    1992. 2006. Српска и хрватска посла
    1994. Гласник
    1997. Црни ђаво, црвени реп I, II 2001. III
    2001. Песме
    2003. Заштитница уметности и друге приповетке
    2005. Земља надимака
    2006. Књига задушница
    2006. Обећани свет
    2007. Седам мокрих мајица и други записи
    2008. Има да нас нема
    2009. Чувари пепела
    2010. Шта има 

Удружење књижевника Србије

 

<<I>>