PRIZNANJE "PRIJATELJ SATIRE" UREDNICIMA "DANASA" I "UŽIČKE NEDELJE"

Beograd, 14. decembar - Beogradski aforističarski krug danas je odlučio da dodeli Plakete "Prijatelj satire" urednici za kulturu dnevnog lista "Danas" Ivani Matijević i glavnom uredniku nedeljnog  lista "Užička nedelja” Toniju Stankoviću.


Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga, na čijem čelu je Slobodan Simić, doneo je jednoglasnu odluku da se priznanje dodeli poznatim novinarima za dugogodišnju "afirmaciju i popularizaciju književnog satiričnog stvaralaštva".


Ivana Matijević i Toni Stankoviću su kontinuirano, objektivno i sadržajno informisali o novim knjigama srpskih satiričara, zbornicima i antologijama u kojima su zastupljeni, promocijama njihovih dela u zemlji i inostranstvu, prevodima na strane jezike, festivalima humora i satire, obeležavanju Dana satire i saradnji sa kolegama u svetu. Tako su doprineli da se šira javnost upozna sa stvaralaštvom domaćih satiričara i recepcijom njihovih radova. 


Laureatima Ivana Matijević i Toni Stankoviću  priznanje će biti uručeno na tradicionalnom 38. Novogodišnjem satirikonu u sredu, 26. decembra u Maloj Sali Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 19 časova i 30 minuta. 


Na ovogodišnjem Satirikonu učestvuje tridesetak srpskih satiričara i humorista koji će govoriti svoje najbolje aforizme, kratke priče i satirične pesme nastale u godini na izmaku.