PRIZNANJE "PRIJATELJ SATIRE" NOVINARIMA TANJUGA I POLITIKE

Beograd, 21. decembar - Beogradski aforističarski krug danas je odlučio da dodeli Plakete "Prijatelj satire" novinarima redakcija za kulturu novinske agencije Tanjug Veri Kondev i dnevnog lista "Politika" Zoranu Radisavljeviću.


Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga, na čijem čelu je Aleksandar Baljak, doneo je jednoglasnu odluku da se priznanje dodeli poznatim novinarima za dugogodišnju "afirmaciju i popularizaciju književnog satiričnog stvaralaštva".


Vera Kondev i Zoran Radisavljević su kontinuirano, objektivno i sadržajno informisali o novim knjigama srpskih satiričara, zbornicima i antologijama u kojima su zastupljeni, promocijama njihovih dela u zemlji i inostranstvu, prevodima na strane jezike, festivalima humora i satire, obeležavanju Dana satire i saradnji sa kolegama u svetu. Tako su doprineli da se šira javnost upozna sa stvaralaštvom domaćih satiričara i recepcijom njihovih radova izvan Srbije. 


Laureatima Veri Kondev i Zoranu Radisavljeviću priznanje će biti uručeno na tradicionalnom XXXIV Novogodišnjem satirikonu u četvrtak, 25. decembra u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 19 časova i 30 minuta. 


Na ovogodišnjem Satirikonu učestvuje tridesetak srpskih satiričara i humorista koji će govoriti svoje najbolje aforizme, kratke priče i satirične pesme nastale u godini na izmaku.


Nagrada "Prijatelj satire" ustanovljena je prošle godine, a prvi dobitnci bili su urednik "Politike" Petar Mićković i novinar "Novosti" Dragan Bogutović.