ПРИЗНАЊА У ИТАЛИЈИ ЗА СРПСКE АФОРИСТИЧАРЕ

Београд, 16. септембар - Српски афористичари, чланови Београдског афористичарског круга добили су нова значајна инострана признања.


Александар Баљак из Београда добитник је награде „Torino in Sintesi - Premio alla Carriera“, за укупно афористичарско стваралаштво које су му доделили Италијанско удружење афористичара и Културна асоцијација „Свет идеја“. Баљак је рођен 1954. године у Црвенки. Родоначелник је Београдског афористичарског круга. Аутор је шест збирки афоризама  и три антологије српског сатиричног афоризма. Заступљен је у више домаћих и страних антологија сатире, укључујући и Антологију српског афоризма на италијанском језику „Афокалипса“, објављену 2012. године. Превођен је на бројне стране језике, а, поред осталих, добитник је награда и признања: За допринос националној култури Србије, „Бранко Ћопић“, „Милош Црњански“, „Радоје Домановић“, „Јован Хаџи-Костић“, „Драгиша Кашиковић“, „Типар“...


На петом по реду међународном конкурсу „Торино ин синтези 2016“ у категорији иностраних аутора прву награду за афоризме освојио је Зоран Т. Поповић из Панчева. Специјалне похвале на овом конкурсу, за афоризме на италијанском језику страних аутора, припале су ауторима из Београда - Весни Денчић, Слободану Симићу и Александру Чотрићу.


Афоризми српских аутора биће објављени у зборнику Међународног фестивала „Торино ин синтези“.


Како саопштава Италијанско удружење афористичара, на чијем челу је Ана Антолисеи, признања која се састоје из плакета и новчаног износа добитницима ће бити уручена на свечаности која ће 22. октобра бити одржана у Конгресној сали у Торину.


БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ