Култура, ПОЛИТИКА ONLINE, 8. мај 2011.

Карикатуриста Јован Прокопљевић награђен у Белгији

БЕОГРАД – Један од најнаграђиванијих српских карикатуриста, иначе архитекта, Јован Прокопљевић освојио је још једно вредно признање, другу награду на међународном конкурсу на тему „Људска глупост”, одржаном у Белгији.

Како је Танјугу рекао аутор, награђена карикатура на којој пљачкаш излази из музеја опкољеног полицајцима са оружјем на готовс, и као „таоца” држи мумију којој је прислонио пиштољ уз главу, освојила је крајем прошле године две награде у Пољској - специјалну и почасну за „Добри хумор”.

Прокопљевић, стални карикатуриста најстаријег српског дневника „Политика”, од 1994. до краја 2010. освојио је 67 награда за карикатуре у земљи и иностраству, међу којима су и три награде на најважнијем домаћем конкурсу „Пјер” који наче организује конкурентски лист „Вечерње новости”.

Он је приремио нову тематску изложбу која се отвара 10. маја увече у Галерији Богић на Звездари.

У тој галерији (Пљеваљска 42) биће изложено 26 карикатура посвећених планети Земљи под заједничким мотом "Остајте овде...".

Према речима аутора, полазећи од Шантићеве родољубиве песме, он је овим карикатурама желео да поручи човечанству да не напушта матичну планету већ да се заложи да је сачува у што бољем стању.

Изложбу ће отворити новинар, публициста, историчар уметности Живадин К. Митровић а затим ће бити представљена монографија о Прокопљевићу „Рапсодија у смешном”.

У њој су репродуковане у колору неке од награђених карикатура које су засмејале људе од Аустралије, преко Кине, Јапана, Бразила , Шпаније, Сирије, Италије, до Португала, Украјине, Азербејџана... а теме су, пре свега осуда рата, агресије сваке врсте, шах, екологија, карикатуре познатих личности...

Танјуг
објављено: 08/05/2011.