ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ДОБИТНИКА „ВИБОВЕ НАГРАДЕ“

Ненад Ћорилић, овогодишњи добитник „Вибове награде“, листа „Политика“ за најбољег младог афористичара, представио је 8. маја у Лозници своју нову збирку кратког жанра „Утаја пораза“. У представљању књиге која садржи око 350 духовитих и критички интонираних мисли учествовали су уредник „Политикине“ рубрике „Сатирикон“ Драгутин Минић Карло, председник жирија „Вибове награде“ Витомир Теофиловић, рецензент књиге Александар Чотрић, сатиричар Раде Ђерговић, књижевник Љубомир Ћорилић и издавач збирке, директор Агенције „Витез“ Недељко Попадић.

 

„Монументалне минијатуре из збирке 'Утаја пораза' говоре више него многи романи или приповетке. Ненад Ћорилић својим оштрим афоризмима боде и жигоше, и стога подсећа на лекара који лечи акунпунктуром. Живот пише романе, а афоризме мора неко духовитији. Неко, попут Ненада Ћорилића“, рекао је Александар Чотрић пред бројном публиком у лозничкој библиотеци „Вуковог завичаја“.

 

„Навршило се 220 година од штампања прве збирке српских афоризама ‘Мали буквар за велику децу’  Михаила Максимовића. Ово симболичко подсећање на почетке наше афористике није случајно, јер Ћорилићеви афоризми успешно оваплоћују тај велики лук, чији један крак сеже у народне изреке и вуковски језик, а други се, преко класика наше сатире Домановића, Змаја, Нишића, Виба ослања на данашње корифеје нашег афоризма”, истакао је Витомир Теофиловић.

 

Драгутин Минић Карло је нагласио да је “Вибова награда” у оштрој конкуренцији заслужено припала Ненаду Ћорилићу, професору енглеског језика, који је аутор књиге прича и четири књиге афоризма, заступљен је у антологијама и зборницима афоризама и кратких прича и учесник је међународних фестивала хумора и сатире.

 

Ненад Ћорилић је недавно понео и признања „Сатирично перо“ на Међународном фестивалу хумора и сатире у Бијељини и „Витезову награду“ за развој афоризма за децу, а Београдски афористичарски круг примио га је у своје редове и именовао за повереника за међународну сарадњу.


А.Ч.