NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

ПРЕДСТАВЉЕНА АНТОЛОГИЈА АФОРИЗАМА "ГОДИНЕ ЗАПЛЕТА"

 "А непријатељу свака част. Једино нам он није окренуо леђа."; "Крива Дрина је наш Берлински зид."; "Мисао је реч у илегали", неки су од афоризама из Антологије српског афоризма 19902000. "Године заплета", Драгана Огњановића, која је премијерно представљена 13. августа на платоу испред Дома културе у Прокупљу. 

     "Деведесете године двадесетог века биле су најбитније после Другог светског рата, јер смо доживели двоструку драму - промену друштвеног поретка и распад државе, што је пред афористичаре поставило две велике тематске области. То је изнедрило импресиван број књижевно изврсних, антологијских афоризама", истакао је на промоцији књижевни критичар Витомир Теофиловић. 

     Александар Чотрић је подсетио на мисао чешког писца Габријела Лауба да се "кратком шалом о једном времену може више рећи него политиколошким, социолошким и психолошким студијама на неколико стотина страница", указујући да реч "о Антологији најбољих афоризама, а не афористичара, јер се приређивач руководио искључиво уметничким и естетским вредностима".

     У Антологији "Године заплета" представљена су 144 аутора, са око три хиљаде афоризама. Књигу је објавила Народна библиотека "Раде Драинац", уз подршку Министарства културе Републике Србије. Приређивач, прокупачки писац и директор градске библиотеке Драган Огњановић радио је на овој књизи читаву деценију.