У СМЕДЕРЕВУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА РАДИВОЈА ДАМЈАНОВИЋА


Промоција књиге афоризама „Јахање на тигру“ (155 страна, 500 примерака) Радивоја Рала Дамјановића, одржана је у смедеревској Народној библиотеци 8. децембра у присуству више од стотину посетилаца.

О књизи су говорили рецензенти Милован Вржина и Александар Чотрић.

- Од наше стварности, пребогате апсурдима и поделама, догађањима и одгађањима, околишењима и брзоплетостима, падовима и отклизавањима, саплитањима и сумњичењима сваке врсте, Дамјановић смело и вешто компонује књигу сатиричних опомена. А те опомене, за пажљивог читаоца имају и адресу и примаоца, баш као што имају и пошиљаоце – нагласио је Вржина.

- Дамјановић се доследно држи става да је сатира такав књижевни род којем без храбрости нема опстанка. Његови афоризми не производе ефекат сачмаре, већ изузетно прецизног стрелца који циља криминал, подлост, лажљивост, претворност и дрскост. Када се Дамјановић суочи непосредно с аветима зла и хидрама деструкције, он постаје фајтер који удара брзо и снажно и никада не прави корак уназад – казао је Чотрић.

Радивоје Рале Дамјановић (1960) говорио је афоризме из књиге коју је 2010. године објавила издавачка кућа „Алма“:

 
Тај чувени српски хумор!
Цео свет нам се смеје!

Гладан народ најлакше је преварити.
Док кажеш ХЛЕБ!

Ма какав уговор о придруживању?!
Нама је потребан уговор о доживотном издржавању!

Трансформација ружног пачета у лабуда је успешна!
Србија већ пева лабудову песму.

Ако се ми питамо,
Косово је део Србије.

Књига је илустрована карикатурама Миленка Косановића, Петра Писместровића и аутора.

У бројној публици која је дупке испунила салу библиотеке у граду на Дунаву, међу осталима, били су академик Ристо Василевски, писац за децу Мошо Одаловић и карикатуриста Слободан Срдић.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ  ИЗБОР АФОРИЗАМА ИЗ КЊИГЕ "ЈАХАЊЕ НА ТИГРУ"

 

<< I >>