Intervju listu DANAS, Rade Jovanović

Hepiend nije zagarantovan

Autor: N. Kovačević

Rade Jovanović, UŽICE – Za bračni trougao još uvek se nije rodio Pitagora. Impotencija nije bolest, samo je neizlečiva. Dostojevski je do Idiota došao napornim radom, a moja žena udajom. To su samo neki od erotskih aforizama objavljenih u novoj knjizi pod naslovom „Iz Crvene banovine“, književnika Rada Jovanovića, jednog od naših najistaknutijih aforističara i satiričara. Naziv knjige podseća na zbirku erotskih pošalica i narodnih pesama, koje je u 19. veku prikupio i Vuk Stefanović Karadžić.

Iako je knjiga u izdanju „Agore“, u ediciji „Aforiznica“, izašla iz štampe još polovinom prošle godine, tek nedavno je predstavljena užičkoj publici. Čitalište Narodne biblioteke bilo je dupke puno, a o delu autora, govorili su Slobodan Simić, aforističar i urednik u „Agori“, i Nenad Šaponja, književnik, književni kritičar i osnivač te izdavačke kuće. Zoran Filipović, Jovanovićev prijatelj i autor skoro objavljenog „Drinkmanovog zabavnika“, leksikona žargona iz užičkog kraja, vodio je promociju, dok je glumac NP Užice Vladimir Kurćubić čitao autorove aforizme, koji su dobro zabavili i nasmejali užičku publiku.

Iako u poodmakloj životnoj dobi, Jovanović se ponovo dokazao kao satiričar britkog uma, lucidnog zapažanja i izazivača urnebesnog smeha. Rade je veliki, jer iznova uspeva da nas nasmeje i onda kada nam se čini da je to nemoguće, zbog čemerne svakodnevice. Na 150 stranica sa oko 800 aforizama, ilustrovanih karikaturama Nikole Otaša, Jovanović duhovito predstavlja muško-ženske odnose, brak, ljubavnike i ljubavnice… Njegovi aforizmi su sočne i oslobađajuće metafore koje, kroz posvećenost Erosu, predstavljaju prave filozofske minijature, slave život sa porukom da živeti treba i ovde i odmah.

- Tema iz erotike gotovo da nema. Postali smo mnogo ozbiljni, namračeni i zabrinuti, pa nema ni seksi humora. Srećom, tu je Rade Jovanović, verovatno naš najbolji aforističar, koji je na hiljadu načina obradio te lascivne, lake, lepršave i duhovite teme – ocenio je Slobodan Simić, nazivajući novu Jovanovićevu zbirku „veselom knjigom koja pokazuje šta sve može dobar aforističar“.

Duhovito portretišući Jovanovića kao „mladog, perspektivnog, luckastog i bezobraznog autora“, Nenad Šaponja je podsetio da je „Agora“ najpre štampala njegovu veoma uspešnu i nagrađivanu knjigu „Kratko i kasno“, a potom i zbirku „Iz Crvene banovine“ s ciljem da u posebnoj ediciji sabere ono najbolje u srpskoj satiri.

„U našoj književnosti retke su ovakve knjige, a njena zanimljivost je i u tome što se od Vuka Karadžića do danas niko nije na satiričan način bavio temom erotike, a kamoli da je napravio tako nešto“, opisao je Šaponja novu Jovanovićevu zbirku.

Sam autor za Danas kaže da se njegova knjiga „kiselila tridesetak godina i da je prerasla u udžbenik po kome se može postupati bez garancije, ali da hepiend nije zagarantovan“.

- Knjiga je vrlo poučna za starije od 60 godina, jer postoji više načina da shvate šta su propustili i još više načina da shvate da to nikada neće moći da nadoknade – poručuje u svom stilu Jovanović.

- Želeo bih da napišem još jednu knjigu sa kojom bih se oprostio od jalove rabote pisanja aforizama. To je jedan od najtežih poslova, ali kako to naš narod kaže, budalama badava govoriti – svedoči naš sagovornik, otkrivajući da će se u njegovoj osmoj knjizi naći i sledeći aforizmi: Ne damo Kosovo, ali o Beogradu bismo mogli da razgovaramo. Verujem da vlada ima program, ovolika beda ne može biti slučajna. Spasavajte vladu, kasno je za Srbiju.

    Priznanja i nagrade

    Rade Jovanović je rođen 1939. godine u Srebrenici. Diplomirao je srpsko-hrvatski jezik i jugoslovensku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. Piše aforizme, epigrame i humorističko-satirične forme. Osim zbirke „Iz Crvene Banovine“ (2010) objavio je i knjige „San je da sve ovo sanjamo“ (1994), „Kuća smeća“ (1995), „Happygrami“ (1995), „Srbija na isteku“ (1997), „Pusti, mužu, rogove“ (1999), „Kratko i kasno“ (2008). Prevođen je na engleski, nemački, ruski, poljski, rusinski i druge strane jezike. Dugogodišnji je saradnik mnogih listova i časopisa. Zastupljen je u brojnim domaćim i stranim antologijama humora i satire. Dobitnik je više značajnih nagrada poput Zlatne značke KPZ Srbije, nagrade „Dragiša Kašiković“, dve prve nagrade „Zlatna kaciga“, nagrade „Jovan Hadži-Kostić“, nagrade „Radoje Domanović“ Udruženja književnika Srbije za doprinos satiri … Živi i radi u Užicu.

Dnevni list Danas, 10. maj 2011.