OVOGODIŠNJI SATIRA FEST U ZNAKU JOVANA JOVANOVIĆA ZMAJA

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Međunarodni festival humora i satire "Satira fest 2013", biće održan u Beogradu 11. oktobra i biće posvećen stvaralaštvu Jovana Jovanovića Zmaja (1833 - 1904), jednog od prvih i najznačajnijih srpskih satiričara i aforističara, pokretaču i uredniku brojnih humorističko-satiričnih listova, a povodom sto osamdeset godina od njegovog rođenja.


To je, 23. jula, odlučio Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga, na sednici kojom je predsedavao Aleksandar Baljak..


Upravni odbor, u čijem radu su učestvovali i Vitomir Teofilović, Dušan Puača, Veselin Mišnić Lari i Aleksandar Čotrić, za članove žirija imenovao je Aleksandra Baljka (aforizmi), Bojana Ljubenovića (priče) i Vesnu Denčić (pesme), koji će na javnom raspisanom konkursu, koji je otvoren do 15. septembra, izabrati učesnike "Satira festa 2013" i odrediti pobednike konkursa u kategorijama aforizma, satirične priče i satirične pesme.


"Satira fest" će, po tradiciji, biti održan u velikoj sali Gradske opštine Stari grad, sa početkom u 19 časova, a na njemu će učestvovati najbolji satiričari iz Srbije i zemalja regiona. Na manifestaciji će biti dodeljena priznanja za ukupan doprinos srpskoj satiri i "Zlatni krug", za afirmaciju srpske satire u inostranstvu.


Pored pisaca, na "Satira festu 2013" učestvovaće i stend ap komičari i glumci. Autor zvaničnog plakata i promotivnih simbola je svetski poznati karikaturista i ilustrator Tošo Borković. Voditelj manifestacije biće Miodrag Stošić.


"Satira fest 2013" započeće polaganjem cveća na spomen-bistu Radoju Domanoviću na Kalemegdanu u Beogradu.


Pokrovitelji ovogodišnje smotre najboljih humorista i satiriča Jugoistočne Evrope su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Beogradski sajam i Kompanija MOZZART.


BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG