Београд, 1. јун - Десети међународни фестивал хумора и сатире „Сатира фест 2012" биће одржан 12. октобра у Београду, одлучио је Управни одбор Београдског афористичарског круга који је организатор ове манифестације, на којој ће учествовати аутори из Србије и земаља региона.

Фестивал ће бити у знаку 220. годишњице објављивања првог сатиричног дела на српском језику, књиге афоризама „Мали буквар за велику децу“, аутора Михаила Максимовића. Ово дело штампано је 1792. године у Бечу, у Првој српској штампарији Стефана Новаковића.

Управни одбор Београдског афористичарског круга расписао је јавни конкурс за учешће на „Сатира фесту 2012". Аутори из Србије и иностранства могу слати своје
радове, потписане именом и презименом, до 15. септембра 2012. на адресу електронске поште: satirafest@gmail.com

У конкуренцији ће бити афоризми (до 30 афоризама), сатиричне приче (три приче, до две странице формата А4) и сатиричне песме (три песме, до једне странице), а могу се слати радови написани после прошлогодишњег „Сатира феста“ одржаног у октобру.

Уметнички савет манифестације у саставу: Александар Баљак (председник), Витомир Теофиловић, Душан Пуача, Јово Николић, Слободан Симић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и Ненад Вучетић (чланови) изабраће афоризме, приче и песме и одредити учеснике на завршној вечери, која ће бити одржана октобру 2012. године, у сали општине Стари град у Београду.

Аутору најбољег афоризма изговораног на манифестацији припашће награда "Вук
Глигоријевић", а признања ће бити додељена и ауторима најбоље сатиричне приче и песме.

Заслужним ауторима и преводиоцима из иностранства биће додељено признање „Златни круг", за афирмацију српске сатире у свету.

Покровитељи „Сатира феста 2012“ су Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Скупштина града Београда и Градска општина Стари град.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ