Satiričari u Beču

Humorom predstavili promene u Srbiji


Srpski kulturni forum (SKF) je 23. oktobra u Beču ugostio najistaknutije satiričare iz Srbije, a sledeća tri dana to je učinilo Srpsko kulturno-prosvjetno društvo "Prosvjeta" za Austriju.


Dupke puna sala Klaviergalerie u ulici Kajzerštrase u centru Beča obećavala je dobar provod i pre nego što su istaknutni predstavnici srpske satire: Bojan Ljubenović, Dragan Minić Karlo, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić i Vladimir Ćalić počeli da čitaju svoje kako antologijske, tako i aktuelne aforizme i priče. 


Od poslednjeg gostovanja satiričara u Beču protekle su gotovo tri godine. Za to vreme došlo je do velikih turbulencija u političkom i u javnom životu Srbije. U toj novonastaloj tragikomičnoj situaciji, jedna od retkih plodnih grana koja, u moru banalnosti, još doživljava svoj cvat su, upravo, književni humor i satira.


Aleksandar Čotrić je u uvodnom obraćanju podsetio da je prva srpska knjiga aforizama "Mali bukvar za veliku decu", autora Mihaila Maksimovića, objavljena u Beču 1792. godine, te da su u ovom gradu živeli i stvarali aforističari svetskog glasa Stanislav Ježi Lec i Karl Kraus.


Gosti iz Beograda, večiti borci s vetrenjačama u borbi za slobodu mišljenja, kritičari svega i svakoga, pobrinuli su se da bečku publiku na sebi svojstven kritičan i satiričan način, svojim ubojitim humorom, podrobno obaveste o promenama koje su nastupile u Srbiji i regionu.


Ovaj "poker asova, plus kec iz rukava", kako sebe nazivaju, govorio je o večnim temama ljubavi, braka, muško-ženskih odnosa, ali i o neiscrpnim i uvek aktuelnim političkim temama, koje su posetioci ove manifestacije ispratili burnim aplauzima i smehom do suza.


Bojan Ljubenović je čitao priče iz svoje nove knjige "Pisma iz Srbije", Dragutin Minić Karlo je predstavio knjigu "Mini priče", Slobodan Simić je kazivao aforizme iz zbirke "Trnovita kruna", a Aleksandar Čotrić je publiku upoznao sa aforizmima iz knjige "Dobre vibracije". Vladimir Ćalić je posetioce zasmejao aforizmima iz prve zbirke koju priprema za štampu.


Ovom prilikom, petorica satiričara još jednom su pokazala zašto se srpski aforizam i priča već nekoliko decenija nalaze u samom svetskom vrhu po kvalitetu i broju vrhunskih autora i zašto ih s pravom smatraju novim srpskim brendom. 


Gosti iz Beograda imali su u Beču još tri zapažena i izuzetno posećena nastupa - 24. oktobra u kafeu "Tutti frutti" i 25. i 26. oktobra u crkvenim salama u trećem i drugom bečkom okrugu, u organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta". Tom prilikom predstavljena je i knjiga "O ljubavi s ljubavlju", objavljena u izdanju "Pčelice", u kojoj se nalaze dečji iskazi i aforizmi za decu na temu ljubavi, a čiji su autori Svetlana Matić iz Beča i Aleksandar Čotrić.