САТИРИЧАРИ У БУДИМПЕШТИ


Сатиричари Драгутин Минић Карло, Александар Баљак, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и Владимир Ћалић представили су своје афоризме и приче публици у Будимпешти 27. септембра, на "Пештанском књижевном омнибусу", у оквиру манифестације "Месец српске културе у Мађарској".


Српски сатиричари гостовали су на позив Српског културног центра и наступили су заједно с писцима из Мађарске, Србије, Румуније, Немачке, Аустрије и Републике Српске.


Владимир Ћалић је казивао двадесетак својих изабраних афоризама, Бојан Љубеновић је прочитао причу из књиге "Писма из Србије", Александар Чотрић је представио књигу "О љубави с љубављу" и своје нове афоризме, Александар Баљак је изговорио своје најефектније афоризме, а Драгутин Минић Карло, је уз најкраћу форму, упознао публику и с две минијатуре из нове књиге "Мини приче".


Једнодушан утисак присутних је да су сатиричари имали врло успешно представљање, због чега су уследили позиви за нова гостовања широм Европе. Такође, уследила су и уверавања да су својим разноврсним и импресивним наступом оправдали висока очекивања организатора. 


Претходног дана Минић, Баљак, Чотрић, Љубеновић и Ћалић посетили су српску основну и средњу школу "Никола Тесла" у Будимпешти, у којој је представљена књига дечјих исказа и афоризама за децу "О љубави с љубављу", аутора Светлане Матић и Александра Чотрића. Гости из Београда разговарали су директорком др Јованком Ластић и њеним сарадницима о даљим облицима сарадње школе и Секције сатиричара Удружења књижевника Србије и Београдског афористичарског круга.


Писци из Београда су 28. септембра посетили град Мако у јужној Мађарској, где су се састали са преводиоцем Светиславом Недучићем, који је превео на мађарски језик приче Александра Чотрића. Књига ће ускоро бити објављена под насловом "Љуте приче". Договорено је да се у Мађарској објави и антологија савремене српске сатире.