СРПСКИ САТИРИЧАРИ У БУГАРСКОЈ

Сатиричари из Србије Драгутин Минић Карло, Александар Чотрић и Веселин Мишнић Лари учествовали су у Бугарској, на централној прослави националног празника Дан будитеља, који се обележава 1. новембра, а посвећен је просветитељима, књижевницима, професорима, учитељима и другим значајним личностима које су заслужне за развој бугарске просвете и културе.
 
Наши писци наступили су у граду Сопоту, у централној Бугарској, на Фестивалу „Балкански чичовци“, (Балкански стрикани) који су организовали софијски лист за хумор и сатиру „Стршел“ и градска управа на челу са градоначелником Веселином Личевим. Српски сатиричари су бројној публици у градској библиотеци говорили анегдоте, приче и афоризме.
 
Фестивал је посвећен Ивану Вазову (1850–1921), једном од националних будитеља, „патријарху бугарске књиженвности“, који је рођен у Сопоту, а чије најзначајније дело носи наслов „Чичовци“.
 
У оквиру прославе Дана будитеља у Сопоту је представљена недавно објављена Антологија српског хумора на бугарском језику, коју је приредио др Ганчо Савов, а у којој се налазе приче, драме и афоризми четрдесетак српских хумориста и сатиричара, почев од Јована Стерије Поповића, Радоја Домановића и Бранислава Нушића, до савремених аутора.
 
Учесник фестивала био је и велики пријатељ Србије и српског народа, књижевник, професор универзитета и преводилац осамдесет четворогодошњи др Ганчо Савов, који је за време комунизма био у затвору 11 година, од 1974. до 1985. године, под лажном отужбом да је српски шпијун. Секција сатиричара Удружења књижевника Србије, на чијем челу је Драгутин Минић Карло, зато је покренула иницијативу да председник Србије Томислав Николић овом значајном човеку додели орден за развој и учвршћивање сарадње између Србије и Бугарске на плану културе.
 
Када је сазнао да и у Србији постоји место Сопот, градоначелник бугарског Сопота Веселин Личев, изразио је жељу да се успостави сарадња између два града имењака, као и да се они побратиме.
 
А.Ч