Održan 34. Novogodišnji satirikon

Beogradski aforističarski krug je 24. 12 2014. godine održao 34. Novogodišnji satirikon na kome je dodelio plakete "Prijatelj satire" novinarima redakcija za kulturu novinske agencije Tanjug Veri Kondev i dnevnog lista "Politika" Zoranu Radisavljeviću, a nagrada za najbolji aforizam objavljen u rubrici "Trn" pripala je Stevi Bzdiliku.


Upravni odbor BAK-a na čijem čelu Aleksandar Baljak, doneo je jednoglasnu odluku da se priznanje dodeli poznatim novinarima za dugogodišnju "afirmaciju i popularizaciju književnog satiričnog stvaralaštva".


U obrazloženju odluke se konstuje da su laureati "kontinuirano, objektivno i sadržajno informisali o novim knjigama srpskih satiričara, zbornicima i antologijama u kojima su zastupljeni, promocijama njihovih dela u zemlji i inostranstvu, prevodima na strane jezike, festivalima humora i satire, obeležavanju Dana satire i saradnji sa kolegama u svetu i tako doprineli da se šira javnost upozna sa stvaralaštvom domaćih satiričara i recepcijom njihovih radova izvan Srbije".


"Kondev i Radisavljević su se uporno i dosledno borili za prostor u medijima i u javnosti za lepu, vrednu i trajnu književnu reč i činili to na način da su nas često ostavljali bez reči" piše u saopštenju odluke i dodaje da je "Vera vraćala veru u smisao i svrhu umetnosti književnosti, a Zoran zorno obaveštavao o smisaonim poduhvatima srpskih pisaca i umetnika uopšte".


Na ovogodišnjem Satirikonu učestvovalo je tridesetak srpskih satiričara i humorista, a bilo bi ih i više da su organizatori imali pomoć u vidu donacija da pozovu majstore smeha i iz drugih gradova.


Da je narod željan smeha moglo se večeras videti po prepunoj Maloj sali Kolarca u kojoj su čak i učesnici morali da stoje. Skup je otvorio selektor i član UO satiričar Veselin Mišnić Lari koji je poručio da su "želeli da i ovu godinu koja je minula, kakva god ona bila da završimo smehom".


On je poželeo da u nekim budućim vremenima ima više razumevanja za Satirikon, jer samo uz pomoć Ministarstva kulture ili grada Beograda moći će da pozivaju i dovode goste sa strane.


Mišnić je najavio da su izbor pravili sami autori i nije zaboravio da pomene da nas je u ovoj godini napustio vrstan satirčar Rastko Zakić.


Na kraju je pročitao svoj kratak traktat o aforiozmu kao ehu onog dubljeg i trajnijeg smeha i da je jedino važna reakcija publike jer ona mu udahnjuje život a ne onaj koji ga je osmislio.


Potvrda da Srbija ima zaista talentovane satiričare i aforističare bile su salve smeha i buran aplauz.