NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

САТИРА ФЕСТ 10. ОКТОБРА У БЕОГРАДУ

У ЗНАКУ ДУШАНА РАДОВИЋА

Београд, 3. октобар – Петнаести међународни фестивал хумора и сатире „Сатира фест“, у организацији Београдског афористичарског круга биће одржан у уторак, 10. октобра с почетком у 19 часова и 30 минута у малој сали Коларчеве задужбине у Београду.


Овогодишњи скуп најбољих сатиричара из Србије и иностранства одржава се под геслом „Био једном један лаф“ и посвећен јe 95. годишњици од рођења нашег великог књижевника за децу и одрасле Душана Радовића (1922-1984).


После конкурса који је био отворен од маја до септембра ове године изабрано је тридесетак најбољих писаца афоризама, сатиричних прича и песама из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Швајцарске и Црне Горе, који ће пред публиком у Београду представити своја најновија књижевна остварења .


Жири у саставу Весна Денчић, Слободан Симић и Бојан Љубеновић одредиће и најуспешније учеснике, па ће тако аутор најбољег афоризма добити награду „Вук Глигоријевић“, аутор првопласиране сатиричне песме награду „Растко Закић“, а плакета „Сатира феста“ биће уручена аутору сатиричне приче која се издвојила књижевном вредношћу.


Београдски афористичарски круг од прошле године додељује и награде за сатиричну храброст и животно дело. Прошлогодишњи лауреати били су телевизијски водитељ Зоран Кесић и глумац Власта Велисављевић, док ће ове године награду за сатиричну храброст добити глумац Сергеј Трифуновић, а награду за животно дело књижевник Милован Витезовић.


Признање „Златни круг“ за афирмацију сатире у свету понеће равноправно књижевник и преводилац из Албаније Намик Докле и чувени руски афористичар Аркадиј Давидович.


Одржавање «Сатира феста» подржала је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.


Улаз на манифестацију је слободан.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ