СУСРЕТ АФОРИСТИЧАРА У МОСКВИ

Александар Чотрић, заменик председника Београдског афористичарског круга састао се 3. априла у Москви са Сергејем Сидоровом, председником Московског клуба афористике и Владимиром Шојхером, чланом Клуба, познатим афористичарем и приређивачем антологија афоризама. МКА има више од стотину чланова, како из Русије, тако и из бивших совјетских република, као и ауторе које пишу на руском језику, а стварају у САД, Израелу, Немачкој и другим државама. МКА од 2001, сваке године године објављује Алманах афоризама, фраза и каламбура у којем представља избор из продукције својих чланова. Његови чланови састају се сваког месеца на редовним састанцима.


Разговарано је о сарадњи два удружења и усаглашен је текст Споразума о сарадњи, који ће у име БАК-а потписати председник Слободан Симић, а којим се, поред осталог, предвиђа објављивање Антологије савремене руске афористике у Србије током ове године. Александар Чотрић приређује и преводи избор из руске афористике 20. и 21. века, а аутори предговора биће Сидоров и Шојхер. Планирано је да Антологија премијерно буде представљена на овогодишњем Међународном фестивалу хумора и сатире "Сатира фесту" у Београду, који ће бити одржан половином октобра.


Руски афористичари Сидоров и Шојхер истакли су да су добро упознати са српским афористичарским стваралаштвом, да га високо цене и да мисли аутора из Србије редовно објављују руски часописи и интернет портали.


Сидоров и Шојхер најавили су да ће у Русији бити објављена књига изабраних афоризама Александра Чотрића.