NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

СЛАВОМИРУ ВАСИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА „ДРАГИША КАШИКОВИЋ“ 


     Традиционална награда Издавачке куће „Српска реч“ „Драгиша Кашиковић“ уручена је 17. јуна 2021. добитницима у Удружењу књижевника у Београду.
     Овогодишњи лауреат признања за врхунски професионални домет и ширење слободе стваралаштва у афористици је сатиричар Славомир Васић из Алексинца.
     О добитницима је одлучивао жири у којем су били књижевник Александар Чотрић, председник Матице исељеника Србије Миодраг Јакшић и уредник „Српске речи“ Александар Цветковић. Образлажући одлуку жирија, Чотрић је истакао:
     „Славомир Васић је рођен 1962. године у Алексинцу. Одмах пошто се појавио на афористичкој сцени, скренуо је на себе пажњу, храбро и убојито интонираним мислима попут: 'Комунизмом је ипак направљен помак. Ропство је дигнуто на виши ниво'; 'Васпитаван је у комунистичком духу. Ништа не мисли'. За Васића је угледни књижевни критичар Витомир Теофиловић констатовао да је 'ткач на више разбоја – пише црнохуморне афоризме и лирско-медитативне песме, приређује зборнике афоризама с бившег југословенског простора, организује културни живот у завичају и бави се сликарством'. Теме Васићевих афоризама су у распону од политике, преко социјалне проблематике, привреде, медија, културе до животних недоумица малих, обичних људи. Васић је врхунски сатиричар средње генерације који успешно спаја актуелну друштвену критику са сатиром трајне уметничке вредности и на хуморан начин говори о најозбиљнијим друштвеним проблемима. Први Васићеви афоризми објављени су у култној емисији 'Туп-туп' која је емитована на Радио Београду 2 , а водитељ је био познати Милован Илић Минимакс. Његови афоризми читани су у преко 250 емисија. Васић је остварио и успешну сарадњу с београдским сатиричним часописима 'Јеж' и 'Сатирикон', као и са дневним листовима 'Политика' и 'Новости', а у новије време с енигматским издањима 'Енигматика' и 'Разбибрига'. Објавио је књиге афоризама: 'Дођох, видех, побегох', 'Тест за штеловање ума', 'Исповест билдованог мозга', 'Ја сам Србин, а ви како сте?' и 'Хомосатирикус', те  збирки песама: 'Рударски танго' и 'Голи у седлу'. Приредио је зборнике ексјугословенског афоризма под називом 'Извајане мисли'. Заступљен је у Антологијама и зборницима, да поменемо - Антологију пола столећа српског афоризма 'Враг и шала', Антологију српског афоризма од пада Берлинског до пада српског зида 'Године заплета' и Антологију афоризама 'Дах духа'. Васић је пре десетак година био један од оснивача међународног фестивала хумора и сатире 'Јужњачка утеха', заједно с Драгутином Минићем Карлом, уз учешће сатиричара из Бугарске , Северне Македоније и Црне Горе . Фестивал је своје прво издање имао у Нишу, да би се касније, Васићевим ангажовањем, преселиио у Алексинац где траје до дан данас. Васић је члан је Београдског афористичарског круга, а живи и ствара у Алексинцу“.
     Награда је установљена 1994. године у знак сећања на Драгишу Кашиковића, свестраног политичког емигранта, рођеног 1932. у Хаџићима код Сарајева, а убијеног са деветогодишњом поћерком Иванком Милошевић, 19. јуна 1977. године у редакцији листа „Слобода“ у америчком граду Чикагу. Кашиковић се подједнако успешно бавио афористиком, новинарством, публицистиком, превођењем, сликарством и музиком. Био је и истакнути борац у редовима српске емиграције за демократски преображај Југославије и поштовање људских права која су грубо кршена у једностраначком поретку.
     Међу претходним добитницима признања „Драгиша Кашиковић“ су и сатиричари: Александар Баљак, Саво Мартиновић Раде Јовановић, Растко Закић, Весна Денчић, Милан Бештић, Веселин Лари Мишнић, Васил Толевски, Јово Николић, Дејан Милојевић, Момчило Михајловић, Александар Чотрић, Владимир Јовићевић Јов, Бојан Љубеновић, Витомир Теофиловић, Душан Пуача, Аркадиј Давидович, Драгутин Минић Карло, Слободан Симић, Милан Р. Симић, Раде Ђерговић, Владимир Ћалић, Драгослав Митровић...