СПОРТ И АФОРИСТИЧАРИ

     Често можемо да чујемо да смо ми Срби последњи у Европи по платама, по здравственој заштити, по наводњавању, по ауто-путевима...Ево, међутим, доказа да можемо да будемо и први, само када хоћемо. Зборник афоризама о спорту „Дриблинг духа“ је прва збирка афоризама на ову тему која је објављена, не само у Србији, већ и у свету. До сада су објављиване антологије и зборници сатиричних афоризама, афоризама за децу, филозофских, религиозних, моралистичких, о мушкарцима и женама, али ево сада смо добили књигу кратких мисли о фудбалу, кошарци, ватерполу, олимпијским играма, суђењу на спортским теренима, клађењу, навијачима, намештању утакмица, хулиганима, трансферима, шаху...
     Пошто сви мушкарци у Србији сматрају да могу да буду селектори домаће фудбалске репрезентације, то ме је подстакло да саставим српску репрезентацију у дисциплини „спортски афоризам“. Селектирао сам играче који наступају у лигама на Балкану, из Србије, БиХ, Црне Горе и Румуније, појачане једним који наступа у немачкој Бундеслиги. На мој избор нису утицали ни менаџери, ни управе, ни клупске боје... Бирао сам их искључиво по естетском критеријуму, али не колико су аутори лепи, већ по квалитету њихових афоризама. У књизи је заступљено 85 аутора, од капитена Душана Радовића, који је и најстарији, којег следе репрезентативне легенде Владимир Булатовић Виб, Јован Хаџи-Костић, Бранислав Црнчевић, Бане Јовановић, Саво Мартиновић, Раде Јовановић, Дејан Патаковић, Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић и Милован Витезовић, преко играча средине терена Душана Пуаче, Александра Баљка, Милана Бештића, Јове Николића, Дејана Милојевића, Зорана Т. Поповића, Слободана Симића и Бојана Љубеновића - до младих нада, попут Горана Мракића, Владице Миленковића, Ненада Вучетића, Владимира Драмићанина, Миодрага Стошића, Срђана Динчића, Станислава Томића, Владимира Ћалића, Ивана Вучетина и Бојана Рајевића, рођених седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Ова репрезентација је спој искуства и младости, хумора и сатире, која не игра на резултат, већ за публику, која игра главом, тамо где други не би ни ногом и која боље напада, него што се брани... Ако за једну репрезентацију може да се каже да је смешна, онда је то ова. За неке играче не може да се каже да наступају као жене, јер у овом саставу заиста и јесу жене, и то три – Даница Машић, Весна Денчић и Марина Марковић.
     А када је већ реч о резултату и бројкама, да истакнем да се у књизи налази око 700 афоризама, 20 карикатура на тему спорта и да је штампана на 124 стране у хиљаду примерака. Они који буду тврдили да је ово карикатура од репрезентације, биће у праву, јер се у репрезентацији, поред афористичара, налазе и карикатуристи. И то сјајни наши, а светски Тошо Борковић, који је крив и за изглед књиге, и Сава Бабић.
     Посебну захвалност желим да искажем свим представљеним ауторима који су, иако врхунски професионалци у афористици, пристали да наступе аматерски, дакле без новцa и без било какве накнаде. Дакле, само за славу.
     У овој сам књизи спојио две своје љубави – спорт и афористику и мислим да се добро слажу и да међу њима нема љубоморе. Мада сматрам да смо ми који посебно волимо наш фудбал, несрећно заљубљени.
     Када би постојало међународно такмичење на којем се додељују признања за „спортски афоризам“, сигуран сам да би наши изабраници донели више медаља него наши ватерполисти и тенисери. Штавише, верујем да би неки били успешнији од Мајкла Фелпса.
     Наравно, то је само моје мишљење, а на вама, на публици је да процените њихов учинак на белом терену књиге.
     Древна изрека каже „у здравом телу, здрав дух“, а наслов ове књиге која говори о спорту и духовности, односно духовитости јесте „Дриблинг духа“. Да у нашем спорту и даље има „кумова“, доказ је наслов књиге којој је „кумовао“ Александар Баљак, чији познати афоризам, који је постао и својеврсна дефиниција афоризма, гласи „афоризам је дриблинг духа на малом простору“.
 
РЕЧ АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА НА ПРЕДСТАВЉАЊУ КЊИГЕ "ДРИБЛИНГА ДУХА" У УДРУЖЕЊУ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
"Књижевне новине" број 1205, септембар 2012.