Balvanu je panj odskočna daska. Valjda zato što panjevi imaju najdublje korene. Koreni na Kosovu, panjevi na srpskoj zemlji.
     Ako Srbi pođu od sebe, neće stići nigde, jer nemaju kontrolu nad sobom - Srbima nad Srbima. Bez obzira na to što je administrativni prelaz svako mesto gde vas pređe državna administracija.
     Guske su spasile Rim. Beograd spasavaju patke. Berlinski je pao, beogradski se digao. Srbija se brani u Beogradu, Priština u Briselu.
     Kada se moždane vijuge isprave, misao se ukruti. Prvi je prvi među jednakima. I magarcu je lako da bude vođa kad vidi ko je iza njega.
     Ako je vama stalo do istine, i nama je. Zato je rezultat nerešen. Nasilje ne bi eskaliralo da se zamlja nije kalila u kalu. (Kako se kalio čelik, davno je otkrio Staljin.) U trci za svetlom budućnošću otkrivena je čestica brža od svetlosti: pre stigne na cilj no što Njegova Svetlost krene. Relativni su i zakoni fizike: ukoliko krenemo istovremeno na Kosovo i u EU, ostaćemo gde smo bili. Idući iz krajnosti u krajnost ne mičemo s mesta. Ko ne vidi izlaz na Kosovu - simulira ulaz u EU. Iliti, Srbija će u EU na kukovo leto. Kad globalno otopljavanje uđe u završnu fazu.
     Ko uđe na mala vrata zaglavi na visokom položaju. Problem je interne prirode - bubreg u loju obezbeđuju unutrašnji organi. Što vlast ne uzme u obzir, otme. (Prema Zakonu o vraćanju imovine, imetak je ćorak.) Ko ima duge prste, demokratija mu ne polazi za rukom. Kad vlada zavuče ruku u dubok džep, izvuče se. (Ako nađete tuđu ruku u svom džepu, znajte da ruka ili džep nisu vaši.) Vlada je kao prevaren muž. Poslednja sazna da je ministar vara.
     Kosovo je dno Srbije. Prema tome, ovome i onome, Srbija je naglobusila. Na zapadu ništa novo, na severu Kosova – Srbija. S KiM ćemo izaći pred Miloša – s kim pred potomke?

     Ilija Мarković