SATIRIČNI STAV

   SRBI SU MALI NAROD

    Narodu treba reći pravu istinu, a ne kako je bilo.
    Ako ćemo pravo, svakome se moglo desiti ono što se samo Srbima događa. Srbi su veliki narod. Nema rata koji ih može zaobići.
    Srbin koji bar jednom nije poginuo za srpstvo nije patriota. Drugi tvrdi: „Da nisam patriota, od mene ne bi bilo ništa.“ Patriota koji se busa rodnom grudom mrvi zemlju. Kad patriotizam nadire u talasima, podlokava zemlju. Ne zna za granice – na ničijoj je zemlji.
    Narodu koji ne zna u čemu je vic pričaju bajke. Kad je politika sve, lako je izbezumiti narod, a da to  niko ne primeti. Od naroda koji se pravi ludim luđi je samo vladar koji se pravi pametan.
Ako je sreća u nesreći, onda smo mi najsrećniji. Da nismo kubertenske sreće, ne bismo učestvovali u svakom ratu. Kad se rat objavi svima istovremeno, iznenađenje je pola uspeha.
    Pri tom vreme radi za nas. Niko ne propada tako dugo kao Srbi.
    Srbe krasi podanički mentalitet i neviđena hrabrost. Čim se oslobode jarma, upregnu se u ustavni okvir.
Slično je i s vlašću. Najbolje je čuva onaj koji se gubi. Ako je Veliki Vođa gubio deo po deo, bar je sačuvao vlast u celini. Što je Veliki Srbin dobio na vremenu, Srbi su izgubili na prostoru. Što su Veliki Srbi dobili u veličini, mali su izgubili u većini. Veliki Srbin viši je od malog Srbina za nečiju glavu. Srbi su dovitljivi: kad nisu u smrtnoj, u životnoj su opasnosti.
    Nekad je Srbija bila kojekude, a sada gde-gde. Ko to kaže Srbija je mala – ne laže.
    Pitamo se: „Možeš li da ne daš ono što nemaš? Možeš ako si Srbin.“
    Srbija mora biti velika. U postojeću ne mogu da stanu svi naši problemi. Velika Srbija je deo kopna nastao raslojavanjem kore velikog mozga. U stvari, Velika Srbija je ćorak. Usmrtio je više Srba nego svi bojevi meci.
    U katodnoj cevi metak je reč. Probio sam medijsku blokadu. Pucao sam u televizor.
    Srbi imaju rešenje za sve. Jedino ne znaju šta će sa sobom. Srbi su mali narod. Nijednom problem nisu dorasli.

Ilija Marković