Република Српска - Бијељина - Народна библиотека "Филип Вишњић"


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА, ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ


БИЈЕЉИНА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини отворена је изложба карикатура "50. Пјер" и одржан 15. Међународни фестивал хумора и сатире, који је окупио 32 афористичара из Републике Српске и региона.


Изложба карикатура одржава се традиционално исте вечери кад и фестивал, а заједнички је организују Компанија "Новости" и бијељинска библиотека.


Уредник у "Вечерњим новостима" Бојан Љубеновић каже да је ово шести пут узастопно да најзначајнија изложба карикатуре на овим просторима буде представљена у Бијељини.


"Данашња изложба је права мала светковина, јер су изложене двије поставке. Прва је 50 најбољих карикатура посљедњих 50 година `Пјера`, у пола вијека постојања, а друга је поставка награђених радова и радова учесника 50. изложбе 2017. године", рекао је новинарима Љубеновић.


Он истиче да је ово велики догађај за карикатуру, не само Србије, него и региона, додајући да је изложба ове године окупила најбоље што српска карикатура има.


"Око 600 радова стигло је на конкурс, а `прошла` је свака пета карикатура, тако да вечерашњу поставку чини око 120", рекао је Љубеновић, истичући да српски аутори настављају најбољу традицију јуогословенске карикатуре.


Изложба ће бити отворена седам дана.


У организацији Удружења афористичара "1. април" вечерас је одржан 15. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2018", на којем је промовисан 13. зборник под називом "Живот пише афоризме 3", који је приредио књижевник Грујо Леро.


У зборнику се налазе афоризми и епиграми изговорени на 14. Међународном фестивалу хумора и сатире "Бијељина 2017".


"Значај ове културно-књижевне манифестације уистину је велики, а прва асоцијација кад се помене фестивал јесте 300-400 људи у публици, а нико ми овдје није род", рекао је Леро новинарима у шаљивом тону.


И он је додао да посљедњих шест година истовремено са фестивалом буде организована и изложба карикатура "Пјер".


"Они су мало старији, славе 50. рођендан, а ми 15. Оба су јубиларна. Лијепо се уклопила карикатура са афоризмима", рекао је Леро и напоменуо да је догађај ове врсте риједак у окружењу.


Наслов свом тринаестом зборнику Леро је дао према афоризму Митра Ђерића "Живот пише афоризме. Све су краћи".


Између корица овог издања налазе се књижевни прилози 32 аутора, колико их је учествовало и на прошлогодишњем сусрету афористичара у Бијељини.


Издавач новог зборника, као и претходних, јесте бањалучки сатирични часопис "Носорог"

“Сатирично перо” за најбољи афоризам изговорен на овогодишњем фестивалу добио је Жељко Марковић из Чачка.

Да подсјетимо, Фестивал је ову значајну награду утемељио на 10. бијељинским сусретима, а додјељује је углавном млађим, перспективним афористичарима. Досадашњи лауреати су: Срђан Динчић, Миладин Берић, Екрем Мацић, Ненад Ћорилић и Станислав Томић (рођен 1986).