Србија – дијаспора – награде

„ДРАГИША КАШИКОВИЋ“ АФОРИСТИЧАРУ ИЗ РС ЈОВИ НИКОЛИЋУ

    БЕОГРАД, 28. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Афористичару из Републике Српске Јови Николићу данас је у Београду уручена награда "Драгиша Кашиковић".

    Ову награду додјељују издавачка кућа "Српска реч" из Београда и Републичка асоцијација за његовање тековина Равногорског покрета у знак сјећања на истакнутог српског политичког емигранта Драгишу Кашиковића, који је убијен у Чикагу по налогу тадашњег комунистичког режима у Југославији.

    Николић је награђен за своје четири ауторске књиге афоризама и Антологију афоризама БиХ, а у образложење признања, које се састоји од плакете и новчаног износа, наведено је да он пише "надахнуто и духовито о најозбиљнијим темама и погађа оштрим пером у саму суштину".

    У изјави Срни Николић је рекао да награда коју је примио за сваког ствараоца значи много и тјера да се и даље ради и промовише сатира.

    "Живот је свагдје смијешан.... Ситуација је озбиљна, зато са нама нема шале", рекао је овај професор из Угљевика након додјеле награде у Министарству дијаспоре Србије.

    Новинар Студија Б Предраг Сарапа добио је награду "Драгиша Кашиковић" за допринос у новинарству за његов политички ток шоу "Проблем", а награду за публицистику добио је Стево Батић за капитално дјело "Девети март - документи" о протестима у Београду 9. марта против Милошевићеве власти, које је предводио лидер СПО Вук Дршковић.

    Специјалну плакету добила је Миленија Перишић, продуцент документарног филма "У спомен на Драгишу и Иванку", у којем се говори о свирепом убиству предводника српске имиграције у САД Драгише Кашиковића и његове деветогодишње поћерке Иванке у Чикагу 1977. године, за шта је налог дошао из тадашњег комунистичког Београда.

    Награде је уручила је директор "Српске речи" Даница Драшковић, а уручењу, 15. по реду, присуствовао је лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић.

    Министар дијаспоре Србије Срђан Срећковић рекао је да је Драгиша Кашиковић био брилијантан интелектуалац, предводник српске имиграције у САД те да се награда додјељује за све оне области којима се Кашиковић бавио.

    Он је навео да је само у САД убијено 27 српских имиграната, истакнутих предводника српске дијаспоре, у којима је тадашњи југословенски комунистички режим видио непријатеље.

    Међу досадашњим добитницима овог признања су академик Душан Ковачевић, писац Милован Витезовић, драмски писац Биљана Србљановић, режисер Горан Марковић, сценариста Синиша Ковачевић, афористичар Александар Баљак и други.    

    Драгиша Кашиковић био је истакнути српски политички емигрант, писац, сликар, новинар, преводилац, главни уредник листа "Слобода" /гласила Српске народне одбране/. Рођен је у Хаџићима 1932. године, а убијен у Чикагу 1977. године.