ДОГОВОРЕНА СВЕСТРАНА САРАДЊА
СРПСКИХ И БУГАРСКИХ САТИРИЧАРА

 
Српски и бугарски сатиричари договорили су се о сарадњи на сусрету који је одржан 26. маја у Софији.

Драгутин Минић Карло, Александар Баљак и Александар Чотрић, у име Београдског афористичарског круга и Секције сатиричара Удружења књижевника Србије и Јордан Попов, Ганчо Савов, Михаил Вешим и Румен Белчев, у име редакције листа „Стршел“ постигли су сагласност о преводу и објављивању антологије српске сатире у Бугарској и антологије бугарске сатире у Србији. Антологију српских сатиричара приређује и преводи Ганчо Савов и у њој ће бити радови класика и савременика српске сатиричне књижевности, почев од Јована Стерије Поповића.

Бугарски сатиричари прихватили су предлог српских колега да се у Нишу организује регионални фестивал сатире на којем ће учествовати аутори из Србије, Бугарске и Македоније.

Српски сатиричари обавестили су уредништво да је редакција „Стршела“, поводом 65 година постојања овог листа, добитник признања „Златни круг“ Београдског афористичарског круга и „Екселенција сатире“, Фонда „Радоје Домановић“ Удружења књижевника Србије.

Признања ће бити уручена на међународном фестивалу хумора и сатире „Сатира фесту 2011“ 7. октобра у Београду и у новембру ове године, на додели награде „Радоје Домановић“ коју уручује истоимени Фонд.

Чланови редакције „Стршела“ позвали су српске сатиричаре да сарађују у овом седмичном листу, који је једини, уз украјински „Перец“, опстао од свих хумористичко-сатиричних часописа у источној Европи.

„Стршел“ се штампа у 10 хиљада примерака на осам страна и продаје се по цени од 0,60 лева (30 динара). Редакција часописа у којој раде Румен Белчев (директор), Михаил Вешим (главни уредник), Јордан Попов (заменик главног уредника), Сергеј Трајков и Ивајло Нинов, налази се у центру Софије у згради Градске библиотеке. Садржај новине чине коментари и цртице на актуелне друштвене и политичке теме, приче, вицеви, афоризми, карикатуре, анегдоте... „Стршел“ се на интернету налази на адреси: www.starshel.bg

Минић, Баљак и Чотрић су, такође, упутили позив „стршеловцима“ да своје прилоге шаљу медијима у Србији који објављују хумор и сатиру (Етна, Ошишани јеж који издаје Удружење новинара Србије, Политика, Новости, Крагујевачке новине...).

Гости из Београда дали су изјаве за Бугарски национални радио, за емисију на српском језику.

У главном граду Бугарске они су посетили храм Света недеља у којем се налазе мошти српског краља Стефана Уроша Другог Милутина (1282 - 1321). Мошти овог српског свеца више од пет векова чувају се у Бугарској.

Храм Светог краља, како га народ назива, познат је и по то томе што су у њему комунистички терористи 1925. године, у неуспешном покушају атентата на бугарског цара Бориса, експлозивном направом убили 128 људи.

Српски сатиричари састали су се у Софији, у згради Амбасаде са амбасадором Србије Александром Црквењаковим.

А.Ч.

<< I >>