СРПСКИ АФОРИЗМИ ПРЕДСТАВЉЕНИ НА САЈМУ КЊИГА У МОСКВИ

Сатиричар Александар Чотрић је 9. септембра на Московском међународном сајму књига представио антологију српског афоризма „Враг и шала“ на руском језику, коју је приредио Витомир Теофиловић (1943), а превео Јован Гагић. Чотрић је истакао да је наш познати књижевник, књижевни критичар, философ и антологичар сачинио избор у којем се налази око 4.200 афоризама, 160 аутора који су сврстани по годинама рођења, почев од  Мила Станковића (1911), до Ненада Николића (1976).


„Реч је о капиталном делу које је обухватило пола века српског афоризма и које је омогућило руским приређивачима антологија, пре свега Владимиру Шојхеру, да у изборе европског и светског афоризма уврсте и бројне српске афористичаре“, нагласио је Чотрић и додао да су на основу Теофиловићеве антологије наши писци заступљени у „Антологији мисли“, „Антологији мудрости у афоризмима“ и „Мудрости Европе“.  Гост из Србије је публици у Москви рекао да је „српски афоризам, ослоњен на богату народну традицију, да је доминантно сатирични, философски, политички провокативан, поетски  и ослобођен императива дидактике и моралистике“.


Српски сатиричар је говорио и о Антологији савременог руског афоризма „Велико у малом“, која ће до краја године бити објављена у Београду, на српском језику и у којој ће се бити мисли више од 200 писаца који стварају на руском језику.


„Неколико година бирам и преводим афоризме аутора који пишу веома квалитетно и оригинално, а до сада нису били довољно познати у Србији и региону“, нагласио је Чотрић.


„Између српског и руског афоризма постоје сличности, али и значајне разлике и желим да омогућим љубитељима кратке форме да упореде две школе афористике. На основу увида који имам у савремено афористичарско стваралаштво, сматрам да се најбољи афоризми у Европи пишу на Балкану и у Русији“, рекао је београдски афористичар.


Чотрић је први сатиричар из Србије који је представио наше хумористичко-сатирично стваралаштво на Московском сајму књига. Он је у главном граду Русије разговарао са Сергејем Сидоровим, председником Московског клуба афористике о наставку сарадње овог удружења са Београдским афористичарским кругом. Два сродна удружења потписала су пре две године Споразум о сарадњи.